Ingezonden persbericht


Boogerd (D66): "Maatregelen noodzakelijk om pluriformiteit media te kunnen garanderen"

Johanna Boogerd, lid van het Europees Parlement namens D66, is van mening dat het noodzakelijk is om Europees maatregelen in te voeren teneinde de pluriformiteit van de media te kunnen waarborgen. Boogerd is rapporteur namens het Europees Parlement inzake de concentratie van media in alle huidige Europese lidstaten. Ze presenteerde vanavond in Brussel haar rapport. Het Europees Parlement besloot tot het opstellen van dit rapport vanwege bezorgdheid om de situatie in Italië. Niet alleen in Italië, maar ook in de andere lidstaten en nieuwe lidstaten van de EU reden is er reden tot bezorgdheid. De situatie in Nederland verdient speciale aandacht.

Door globalisering, technische vooruitgang en veranderde economische omstandigheden komt de pluriformiteit van de media steeds meer onder druk te staan. Hierdoor komt de vrijheid van meningsuiting en informatie, zoals vastgelegd in Artikel 11 van het Handvest van de Grondrechten, onder druk te staan.

Boogerd: "Zowel het rapport van het Europese Instituut voor de Media als mijn rapportage hebben als belangrijkste conclusie da er in Nederland sprake is van een hoog niveau van concentratie in zowel de televisie- als de perssector. Drie aanbieders beheersen 85% van het aanbod. Zonder maatregelen dreigt het gevaar van een ernstige schending van de grondrechten op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie".

De naleving van Artikel 11 van het Handvest van de Grondrechten maakt ook onderdeel uit van de criteria van Kopenhagen voor de toetredingslanden. Boogerd is van mening dat het niet zo kan zijn dat deze bepalingen wel strikt moeten worden nageleefd in de toetredende landen, maar niet in de huidige lidstaten. Boogerd stelt dan ook voor dat de lidstaten verplicht wordt om een onafhankelijke regelgevende instantie in het leven te roepen (vergelijkbaar met de regelgevende instantie voor telecommunicatie of mededinging), die verantwoordelijk is voor het toezicht op de eigendom van media. Deze instantie moet op eigen initiatief onderzoek kunnen doen naar de mediaconcentratie in de betreffende lidstaat.

De Europese Commissie heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar de Nederlandse overheidssteun voor de Nederlandse publieke omroepen heeft ingesteld om na te gaan of de Nederlandse staat aan de publieke omroepen meer middelen heeft toegekend dan voor de financiering van openbare dienstverlening nodig was. Boogerd stelt in haar rapport dat deze problemen in de toekomst te kunnen voorkomen kunnen worden. De afbakening van minimumvoorwaarden in de gehele EU om te zorgen dat de publieke omroepen onafhankelijk zijn en vrij van inmenging door de regering.

Johanna Boogerd organiseert morgen, donderdag 18 maart, in samenwerking met het Europees Voorlichtingsbureau een bijeenkomst in Nieuwspoort, Den Haag. Vanaf 15.00 uur zal gesproken worden over het rapport van Boogerd en het Europees Instituut voor de Media.



Ingezonden persbericht