Provincie Zuid-Holland




Vergadering 16 maart 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 16 maart 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Brochure "Verspreiding Habitatrichtlijnsoorten in Zuid-Holland"In de Habitatarichtlijn staat een aantal strikt beschermde planten- en diersoorten, waarvan ook een aantal in Zuid-Holland voorkomt. De laatste jaren zijn de taken en bevoegdheden van de provincie omtrent het soortenbeleid toegenomen. Voor de provinciale besluitvorming (b.v. goedkeuren van bestemmingsplannen of de aanleg van een provinciale weg) is het van belang dat duidelijk is waar deze soorten voorkomen. Ook gemeenten hebben regelmatig dergelijke gegevens nodig. Daarom hebben GS besloten een brochure op te stellen over de verspreiding van soorten die beschermd zijn vanwege de Habitatrichtlijn ("Verspreiding Habitatrichtlijnsoorten in Zuid-Holland').Er zal geen nieuwe provinciale Rode Lijst Conform van bedreigde planten- en diersoorten worden vastgesteld. Het provinciale compensatiebeginsel blijft van toepassing op aantasting van biotopen van soorten op de nationale Rode Lijst. De bescherming voor de soorten op de oude Provinciale Rode Lijst vermindert daarmee niet, omdat er in de meeste gevallen nog bescherming via andere instrumenten blijft (o.a. ruimtelijke ordening en Flora- en Faunawet).

Evenementenbeleid en programma 2004 In december 2003 hebben Provinciale Staten de nota Public Affairs-beleid vastgesteld. Hierin staat dat het evenementenbeleid verder zal worden uitgewerkt in een aparte beleidsnota. Het evenementenbeleid is een wezenlijk onderdeel van het Public Affairs-beleid omdat dit direct betrekking heeft op de externe relaties van de provincie. De nota Evenementenbeleid is gereed en vastgesteld door GS. Deze nota omvat ook een activiteitenprogramma voor 2004. Met het evenementenbeleid richt de provincie zich op relevante partners, te weten Zuid-Hollandse gemeentebesturen, bestuurlijke landelijke en Europese organisaties, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Verder zal de provincie deelnemen aan activiteiten in en met vijf Zuid-Hollandse Steden (Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Delft) en brede publieksactiviteiten in en rondom het provinciehuis.

Verleende subsidies en investeringsbudgetten

Gemeente Oud-Beijerland - Sprong naar het SpuiGS hebben besloten de gemeente Oud-Beijerland een Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing te verlenen voor het project Sprong naar het Spui van ¤ 1.324.426,- Bureau Jeugdzorg Zuid-HollandHet Bureau Jeugdzorg ontvangt een subsidie van ¤ 100.431,- voor het project Entree (hulpverleningstrajecten op jongeren terug te laten keren naar school of naar een baan). Hoekse Waard VlietprojectHet project Ruimtelijke Inrichting Hoekse Waard (RIHW) ontvang een subsidie van ¤ 680.670,- voor de ontwikkeling van natte natuur in ecologische verbindingszones. Het betreft de deelprojecten Vliet / Negentienmorgenvliet en rietoevers Boreekeen. Erfgoedhuis Zuid-HollandVoor het jaar 2004 ontvangt het Erfgoedhuis Zuid-Holland een subsidie van in totaal ¤ 1.316.950,- Onderverdeeld naar activiteiten: musea ¤ 173..900,-; geschiedbeoefening ¤ 69.900,- ; archieven ¤ 64.200,- ; erfgoededucatie ¤ 116.400,-; monumentenwacht ¤ 273.100,-; huisvesting/personeel ¤ 551.400,-; steunpunt monumentenzorg en archeologie ¤ 68.050,-. Restauratie boerderij Koudekerk aan den RijnHet college van B en W van Rijnswoude ontvangt ¤ 84.098,- vanuit het PRUP-budget 2007 (Provinciaal Restauratie-Uitvoeringsprogramma) voor de restauratie van boerderij Lagewaard 53 in Koudekerk aan den Rijn. Dit besluit is genomen na beroepsprocedure. Verdeling extra geld regionale infrastructuurprojectenDe minister van Verkeer en Waterstaat heeft extra MIT-gelden beschikbaar gesteld voor de Zuidvleugel van in totaal 25 miljoen Euro. Het geld is bedoeld voor de projecten N470, Harnaschknoop en SWINGH: ICT in bereikbaarheid. De regio's moeten dan (samen met de provincie) eenzelfde bedrag inleggen. De precieze verdeling wordt op en nader moment bekend gemaakt.

Overeenkomst voor eingedomsrechten abri's en fietsenstallingen GS hebben besloten een vaststellingsovereenkomst aan te gaan om ervoor te zorgen dat een groot aantal abri's en fietsenstallingen eigendom van de provincie worden. De abri's en fietsenstallingen waren voorheen eigendom van de firma Mercury Signs, maar vielen na hun faillissement onder de curator. De provincie betaalt voor het verkrijgen van de eigendomsrechten ¤150.000,-.

Beantwoording schriftelijke vragen LPF over de wachtlijsten in de pleegzorg De heer Y.Ph. Trabsky (LPF) uit zijn zorgen over de situatie in de pleegzorg zoals die recent uit de media naar voren is gekomen en vraagt GS naar de situatie in Zuid-Holland.GS laten weten dat op 31 december 2003 ca. 70 jongeren op de wachtlijst voor pleegzorg stonden. De meeste van hen bevinden zich in het traject van de 'matching'; het zoeken naar het meest geschikte pleeggezin. In Zuid-Holland zijn voldoende pleegezinnen; een zorgvuldige matching bepaalt echter het succes van de plaatsing. Verder inventariseert Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland momenteel hoeveel jongeren om organisatorische redenen niet de geïndiceerde zorg krijgen, of zelfs ten onrechte in een justitiële jeugdinrichting verblijven.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Beantwoording schriftelijke vragen CDA over de uitbreiding van de ammoniaktransportenDe schriftelijke vragen van drs. M.E.H. Koop en drs. G.T. Willemsma (CDA) gaan over het bedrijf Microchemie. Microchemie nam een vergunning over van het bedrijf Kemira voor het produceren en afvoeren van Ammoniak. De vergunning stelt geen beperkingen aan de hoeveelheid te transporteren ammoniak. Toen Microchemie in september 2002 een nieuwe aanvraag voor een vergunning deed, hebben GS geprobeerd de overgenomen vergunning in te trekken. Microchemie heeft de aanvraag echter weer ingetrokken en viel daarmee terug op de overgenomen vergunning. GS zetten in op het maken van vrijwillige afspraken, omdat zij van mening zijn dat alleen op die manier een beperking in het transport mogelijk is. Het bedrijf toont zich bereid om afspraken te maken over het transport van ammoniak. Overigens hebben er geen transporten plaatsgevonden sinds het jaar 2000.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp