Amnesty International

rapport Commissie Smeets

Persbericht Amsterdam, 18 maart 2004

Nederland
Amnesty verwelkomt rapport Commissie Smeets

Amnesty International verwelkomt het advies van de Landelijke Commissie Medische Aspecten van het Vreemdelingenbeleid (Commissie Smeets) dat medische informatie in asielprocedures niet als irrelevant uitgesloten kan worden. De commissie schaart zich hiermee achter het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en het VN-Comité tegen Foltering. Nu de Nederlandse regering nog, zegt Lars van Troost, hoofd Vluchtelingen van Amnesty International.

Amnesty International heeft er de afgelopen jaren vaak op gewezen dat medische informatie een rol kan spelen bij de waarheidsvinding in asielzaken. Vandaar dat de organisatie met een groep van artsen al jarenlang medische rapportages in asielzaken verzorgt. De overheid heeft deze taak tot nu toe verwaarloosd. Amnesty onderschrijft volmondig het oordeel van de commissie dat edisch onderzoek in elk geval aangewezen als er relevante medische gegevens zijn die mogelijk duiden op ondergane marteling.

Bovendien kiest de Commissie Smeets volgens Amnesty International terecht voor zorgvuldigheid boven snelheid. Als de medische situatie van de asielzoeker relevant is voor de beoordeling van het asielverzoek of als daarover twijfel bestaat, dan moet, naar het oordeel van de commissie, het asielverzoek niet in een 48-uursprocedure worden afgewezen. De officiële adviezen die meer dan kritische kanttekeningen plaatsen bij de houdbaarheid van de AC-procedure volgen elkaar nu wel heel snel op concludeert Van Troost. Hij verwijst naar een rapport van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ), dat vorige maand verscheen. De ACVZ concludeerde daarin dat de behandeling van asielverzoeken in de versnelde procedure (AC-procedure) ernstig in het gedrang is gekomen.

Amnesty International heeft de afgelopen jaren in honderden asielzaken medische rapportages door artsen, psychiaters en psychologen laten opmaken. Van Troost: wij krijgen vaak de indruk dat de overheid het belang van deze door Amnesty geleverde rapportages probeert te bagatelliseren, bijvoorbeeld door slecht of niet gemotiveerd de deskundigheid van door ons geraadpleegde artsen en specialisten in twijfel te trekken. Het allerminste wat de overheid naar aanleiding van het rapport-Smeets moet doen is er voor te zorgen dat de medische informatie die wij leveren weer serieus wordt gewogen in asielprocedures.

Amnesty International hoopt over de rol van medische informatie in asielprocedures binnenkort te spreken met minister Verdonk van Vreemdelingenzaken & Integratie. De organisatie zal dan ook aandacht vragen voor de aanbeveling van de Commissie Smeets om het Bureau Medische Advisering (BMA) een onafhankelijker positie tegenover de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te geven.