Gemeente Breda

Persberichten

18-03-2004

Fietsroute door monumentaal buitengebied van Breda aangepast

De bewegwijzering van de populaire 'Fietsroute door monumentaal groen in Breda' is geheel aangepast aan enkele forse ingrepen in de wegenstructuur in en rond Breda. De route is een initiatief van de Heemkundekring Op De Beek (Prinsenbeek) en Heemkundekring Teterings Erfdeel. De gemeente Breda heeft dit initiatief zo waardevol gevonden dat ze in 2000 een subsisidie heeft toegekend als Kleinschalig Initiatief in het kader van het Grote Stedenbeleid.

De aanpassingen zijn nodig door onvermijdelijke verstoringen in de route, zoals de herinrichting van de Claudius Prinsenlaan, de omlegging van het fietspad langs de Mark bij Ulvenhout en de aanleg van de HSL/A16 bij Prinsenbeek.

Zo worden in het buitengebied van Prinsenbeek fietsers op de route Brielsedreef-Grintweg voortaan rechtstreeks over het nieuwe viaduct daar geleid.
Fietsers die in het Mastbos over de Bouvignedreef richting kasteel Bouvigne rijden kunnen voortaan alleen nog linksafslaand via de Galderseweg en Duivelsbruglaan het fietspad langs de Mark bereiken.

Door aanpassingen aan de Claudius Prinsenlaan en aanliggende straten is de route vanaf de Claudius Prinsenlaan via Cavaleriestraat en Wilhelminapark richting Stadsarchief niet meer mogelijk. Fietsers moeten vanaf de Claudius Prinsenlaan voortaan rechtdoor blijven rijden, de singel oversteken en via het Chassé Theater terug naar Stadsarchief aan de Keizerstraat.

De fietsroute is samengesteld door het Stadsarchief van de gemeente Breda. Bij die gelegenheid is een folder gemaakt 'Fietsen door monumentaal groen Breda'. Deze is later aangevuld met een zeer complete bewegwijzering die op initiatief van de twee heemkundekringen tot stand is gekomen. Een route die recht doet aan de cultuurhistorische samenhang van het landschap rondom de stad. Vooral omdat met de samenvoeging van de voormalige randgemeenten de omvang van het buitengebied van Breda enorm is toegenomen.

De fietsroute is 65 kilometer lang en voert langs buitenplaatsen, bossen, parken, tuinen, houtwallen, beekdalen, bosschages, oude bomen en zandpaden in de buitengebieden van vooral de voormalige randgemeenten van Breda. Aansprekende onderdelen zijn het Cadettenkamp, de Lage Vuchtpolder, de Spinolaschans, het beemdengebieden van de Haagse Beemden en Prinsenbeek, het Liesbos, de Rith, het beekdal van de Aa of Weerijs, het Mastbos, het Kasteel Bouvigne, het Markdal en het Ulvenhoutsebos.

Voor bewoners van de stad Breda is het Stadsarchief aan de Parade het belangrijkste vertrekpunt. Ander belangrijke vertrekpunten zijn de dorpskernen van Prinsenbeek, Teteringen, Bavel en Ulvenhout. De fietsroutes zijn beschikbaar bij het Museum Paulus van Daesdonck in Ulvenhout en het VVV kantoor op de Grote Markt.

Breda,18 maart 2004