GroenLinks Tweede-Kamerfractie 18 maart 2004 15:26
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Onderzoek zorguitgaven was zonde van tijd en geld
(18 maart 2004)
De Tijdelijke Commissie Onderzoek Zorguitgaven geeft geen nieuw inzicht in de besteding van de zorguitgaven. Het blijft onduidelijk of er geld verkeerd is besteed, maar de commissie toont ook niet aan dat er geld over de balk is gegooid. Het is jammer dat de commissie geen bruikbare aanbevelingen geeft voor verbetering.
De opdracht waarmee de commissie aan de slag ging, was te vaag en te breed. Het was van te voren duidelijk dat niet precies te traceren was waar al het extra geld naar toe is gegaan. De wezenlijke vraag is echter of er geld is verspild, hoe we kunnen zorgen voor een meer effectieve besteding van de zorggelden en hoe we de verantwoording daarover kunnen verbeteren. GroenLinks heeft niet meegedaan aan deze commissie, omdat het met de gestelde opdracht niet mogelijk was om die vragen goed te beantwoorden.
De Kamer kan het zichzelf verwijten dat het onduidelijk is wat er met het extra geld is gebeurd. Er is namelijk geen 'nulmeting' uitgevoerd, er zijn geen duidelijke voorwaarden gesteld aan de besteding en het was niet duidelijk hoe de verantwoording zou worden vorm gegeven. Op verzoek van de VVD is er drie jaar geleden ook al een dergelijk onderzoek gedaan met dezelfde nietszeggende uitkomsten. Groenlinks wilde voorkomen dat er nu weer dezelfde voorspelbare conclusies zouden worden getrokken.
GroenLinks heeft bij aanvang van dit onderzoek voorgesteld om veel gerichter te onderzoeken of het extra geld is besteed aan onwenselijke doelen. Het is zeer onwenselijk als het extra geld is verdwenen in bijvoorbeeld fraude, topsalarissen van managers of een gebrekkige samenwerking binnen de zorg. Het rapport geeft daar geen duidelijkheid over. Het rapport maakt duidelijk dat niet kan worden aangetoond of de extra miljarden voor de zorg effectief zijn besteed. Het omgekeerde is echter evenmin het geval: het rapport toont niet aan dat er geld over de balk is gegooid. Er zijn namelijk ook zeer goede redenen voor extra uitgaven in de zorg.
De zorguitgaven zijn jaarlijks met ongeveer 6% gestegen. De helft van dat geld ging naar betere salarissen. Daar staat geen meetbare extra 'productie' tegenover. Het doet wel meer recht aan het werk dat deze mensen verzetten. En een eerlijk salaris vergroot de aantrekkelijkheid van het werken in de zorg. De andere helft van het geld zou meer en betere zorg moeten hebben opgeleverd. Of dat ook is gebeurd, is dus niet bekend. Maar het is wel aannemelijk dat dat geld nodig was. Om de vergrijzing op te vangen, vernieuwingen in de zorg bij te houden en wachtlijsten weg te werken, waren en zijn extra uitgaven onontkoombaar.
Evelien Tonkens
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks