Vlaamse overheid

Minister Vanderpoorten heeft deze middag de scholen nog eens herinnerd aan de vele mogelijkheden tot samenwerking met het bedrijfsleven. Ter gelegenheid van Dreamday kondigde de minister een omzendbrief aan die de komende weken naar de scholen zal verstuurd worden.

Minister Vanderpoorten benadrukte de link die een project als Dreamday legt tussen onderwijs en bedrijfsleven. Op Dreamday ontmoeten laatstejaars uit het secundair professionals op de werkvloer. Op die manier wil DREAM, de organisator, hen helpen bij hun studie- en beroepskeuze.

Voor scholen zijn contacten met het bedrijfsleven zeer nuttig. Het geeft een beeld voer hoe een moderne onderneming geleid wordt en welke competenties van belang zijn. Ook voor leerlingen is een rechtstreeks contact met het bedrijfsleven een leerrijke ervaring. Ze krijgen zo een zicht op hun toekomstige werkomgeving. Voor leerkrachten tot slot zijn bedrijfscontacten een kans om hun kennis over het bedrijfsleven bij te werken.

Een greep uit wat al gerealiseerd is en wat de mogelijke samenwerkingsvormen zijn tussen onderwijs en bedrijfsleven: onderwijsconvenants, RTC's (regionale technologische centra), Accent op Talent, stimuleren van stages voor leerlingen en leerkrachten, bedrijfsbezoeken, alternerend leren, open bedrijvendag voor leerkrachten. .

Naar analogie met de 'voortrekkersscholen' uit Accent op Talent werd er op ondernemingsconferentie van december 2003 een oproep gedaan naar 'voortrekkersbedrijven'. Van de deze bedrijven wordt een engagement verwacht om samen met technische scholen via 'anders werken' te bouwen aan de herwaardering van technische en technologische beroepen met een tekort aan bekwame arbeidskrachten. GeĂŻnteresseerde bedrijven kunnen nog tot 31 maart 2004 een voorstel indienen (www.esf-agentschap.be).

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be