Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Manifestatie Veiligezorg® presenteert resultaten van pilot:
Ziekenhuis Incident Registratiesysteem (ZIR) maakt gerichte veiligheidsmaatregelen mogelijk
Utrecht, 18 maart 2004
Vandaag vond, onder voorzitterschap van Paul Rosenmöller, de manifestatie Veiligezorg® plaats. Daarbij zijn de resultaten van het project Veiligezorg® bekend gemaakt, een project dat zich richt op het terugdringen van agressie in de gezondheidszorg om de (arbeids)omstandigheden van personeel en patiënten te verbeteren. Ook zijn de cijfers bekend gemaakt van het centrale Ziekenhuis Incident Registratiesysteem (ZIR), dat onder meer het aantal en de aard van agressie-uitingen in ziekenhuizen registreert. De manifestatie was tevens bedoeld om ziekenhuisdirecties te motiveren deel te nemen aan Veiligezorg® en ZIR.
Het project Veiligezorg® wil agressie op de werkvloer het hoofd bieden door een pakket van maatregelen in ziekenhuizen in te voeren. Het project volgt daarin een tweesporenbeleid. Aan de ene kant het lik-op-stukbeleid gericht op directe aanpak van incidenten, aan de andere kant een beleid gericht op voorlichting. Een pilot in het Westfriesgasthuis in Hoorn resulteerde in een sterke afname van het aantal incidenten. Op basis van deze goede ervaringen hebben inmiddels veertien ziekenhuizen de methode overgenomen. Het is de bedoeling dat alle ziekenhuizen in Nederland uiteindelijk met Veiligezorg® gaan werken. Bijna 200 bezoekers bestaande uit directieleden en hoofden van P&O-afdelingen van ziekenhuizen, sociale partners en beleidsambtenaren waren dan ook op de manifestatie aanwezig om zich te laten informeren over het unieke project Veiligezorg®.
Ziekenhuis Incident Registratiesysteem
Het ZIR, dat een deelproject vormt van Veiligezorg®, registreert de incidenten binnen een instelling. De geregistreerde informatie maakt een adequate afhandeling van het incident mogelijk. Bovendien kan dankzij deze informatie het veiligheidsbeleid van een instelling worden (bij)gestuurd. Vijftien ziekenhuizen hebben aan de pilot-ZIR deelgenomen. In totaal zijn 409 incidenten in de periode van 1 januari 2003 tot 1 maart 2004 geregistreerd, waarbij 427 mensen het slachtoffer van agressie zijn geworden. Per instelling komt dit neer op zo n 2,8 registraties per maand.
Conclusies
De methode Veiligezorg® onderscheidt drie typen agressie: bedreigen, fysiek en verbaal geweld. Bij de 409 geregistreerde incidenten ging het in 30,7% om bedreigingen, in 19,7% om fysiek geweld en in 49,6% om verbaal geweld. In 2,7% van de gevallen trad letsel op waarvoor een medische behandeling noodzakelijk was.
Terwijl bij meer dan de helft van de incidenten sprake was van bedreiging of fysiek geweld, heeft dit slechts in 6,6% van de gevallen tot maatregelen door het ziekenhuis geleid. Dit heeft te maken met de invoering van de waarschuwingen en ontzeggingen aan het einde van de pilotfase.
De incidenten vinden verspreid over de dag plaats, een derde van de incidenten speelt zich s nachts af. Vooral Spoedeisende Hulp en Psychiatrie worden geconfronteerd met incidenten (resp. 36% en 16% van het totale aantal incidenten). De poliklinieken registreren de meeste incidenten. De slachtoffers van agressie zijn voornamelijk te vinden onder het verplegend personeel (43%), gevolgd door beveiligingsmedewerkers (18%) en bezoekers (16%).
Wie veroorzaken de agressie? In 49,1% van de gevallen betreft het bezoekers; in 47,5% betreft het patiënten. Van alle veroorzakers is 85,5% man en 14,5% vrouw.
Waardevolle informatie
De pilot heeft waardevolle informatie opgeleverd over de aard, de plaats en het tijdstip van de agressie, evenals over het slachtoffer en de veroorzaker. Op grond van de resultaten van de pilot-ZIR kunnen ziekenhuizen gerichte veiligheidsmaatregelen nemen en daarmee bijdragen aan het verminderen van de psychosociale belasting van werknemers en het terugdringen van het ziekteverzuim en de WAO-instroom. Dit komt direct ten goede aan het imago van de ziekenhuisbranche.
In het kader van het project Veiligezorg® is voor de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen een voorlichtingsfilm voor bezoekers uitgebracht. De titel van de film is Spoedeisende hulp: de dagelijkse praktijk . Goede informatie over de dagelijkse praktijk op deze afdeling leidt tot begrip en voorkomt agressief gedrag. Tijdens de persbijeenkomst voorafgaande aan de manifestatie is deze film vertoond. De film wordt gratis verzonden naar alle hoofden van SEH-afdelingen van de ziekenhuizen in Nederland.