DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Digitaal protest tegen amputeren schapenstaarten



Den Haag, 18 maart 2004 - Onder het motto 'laat ze kwispelen' start de Dierenbescherming vandaag op haar website www.dierenbescherming.nl een digitaal protest tegen het amputeren van schapenstaarten. In 1996 heeft de politiek besloten het amputeren van schapenstaarten per 2001 te verbieden. Onlangs besloot minister Veerman van Landbouw echter dat het verbod wordt opgeschort tot 2006 om schapenhouders in de gelegenheid te stellen hun 'management' aan te passen. De Dierenbescherming is van mening dat zij daar zeven jaar lang voldoende tijd voor hebben gehad. Inmiddels is ook duidelijk dat de schapensector van plan is om alles op alles te zetten om ook per 2006 onder het verbod uit te komen. Reden voor de Dierenbescherming om het publiek te vragen mee te doen aan het verzamelen van zogenaamde 'e-cards', die de schapensector duidelijk moeten maken dat er in Nederland geen draagvlak is voor het nodeloos amputeren van staarten.

Algemeen directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming noemt het onbegrijpelijk dat de minister is gezwicht voor de druk van de Tweede Kamer en de schapensector om het bestaande verbod op te schorten. 'Vooral omdat de koepel van dierenartsen in Nederland heeft gesteld dat couperen van schapenstaarten niet nodig is', aldus Van de Giessen. Veerman verzocht de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) haar visie te geven op het amputeren van schapenstaarten in Nederland. De KNMvD heeft vervolgens in verschillende delen van het land de ervaringen met het coupeerverbod geïnventariseerd. Daaruit is gebleken dat de dierenartspraktijken vrijwel geen klachten ontvangen over welzijnsproblemen als er niet wordt gecoupeerd.

Schapenhouders klagen vooral over de ziekte Myasis (parasiterende maden), die couperen noodzakelijk zou maken. De veronderstelling is dat deze ziekte minder voorkomt naarmate de schapenstaart korter is. Volgens de KNMvD is dit niet het geval en kunnen Myasis en eventuele andere welzijnsproblemen zeer goed worden voorkomen door onder meer het kort houden van de wol, de juiste voeding, preventieve middelen en vliegenbestrijding. Ook de Dierenbescherming bepleit al jaren het afschaffen van ingrepen bij dieren wanneer daar geen veterinaire noodzaak toe is. Zeker als door aangepast management mogelijke welzijnsproblemen kunnen worden voorkomen.