GroenLinks Tweede-Kamerfractie 18 maart 2004 11:58
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Premier moet zorgen dat de Koningin geciteerd mag worden
(18 maart 2004)
Nu er aan de top van de RVD recent een wisseling van de wacht heeft plaatsgevonden, is het volgens GroenLinks een goed moment om de premier voor te stellen twee langlopende beleidslijnen van de RVD ter discussie te stellen. Beiden betreffen de wijze waarop de RVD in de omgang van de pers met het staatshoofd probeert te sturen.
Allereerst gaat het om de opvatting van de RVD, dat de pers de koningin nooit letterlijk mag citeren en alleen maar mag parafraseren. Nu de uitdrukking "de leugen regeert" een eigen leven is gaan leiden, vraagt GroenLinks zich af of het verbod op het letterlijk citeren, niet juist bevordert dat de (of een) leugen kan regeren.
Wij hebben begrepen dat deze gewraakte beleidslijn van de RVD in 1980 door Van der Voet is ingesteld. Naar verluidt, omdat gevreesd werd dat de nieuwe koningin er wellicht wat uit zou kunnen flappen. Nu, 23 jaar later, moet geconstateerd worden dat zich dit amper heeft voorgedaan. En lijkt het uit de tijd dat het staatshoofd op deze wijze 'beschermd' dient te worden. Handhaving van de regel zal niet alleen de frustratie bij de media verder doen oplopen, maar maakt het ook voor kamerleden moeilijk om een parafrasering van de woorden van het staatshoofd te duiden én te bepalen of de ministeriële verantwoordelijkheid in het geding is. Zo heeft bijvoorbeeld het recente staatsbezoek aan Thailand (en de uitspraak over satire) de nodige ophef veroorzaakt.
Een tweede beleidslijn van de RVD is het verbod om na afloop van een werkbezoek in Nederland vragen te stellen aan het staatshoofd over de inhoud van het werk-bezoek of te vragen naar hoe zij het bezoek heeft ervaren. Ook hier lijkt onnodig voor een terughoudende opstelling te worden gekozen. En mag dus de vraag gesteld worden of deze beleidslijn niet heroverwogen kan worden.
Helaas wilde de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken GroenLinks niet steunen in het verzoek om een brief van de premier. Terwijl uit het laatste nummer van De Journalist blijkt dat er bij de nieuwe RVD voorman Gerard van der Wulp ruimte voor vernieuwing is. Vandaar dat GroenLinks de volgende schriftelijke vragen aan de premier heeft gesteld.
Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister-president over het RVD beleid rond de omgang van het Staatshoofd met de pers, d.d. 18 maart 2004
1. Is het juist dat de RVD al 23 jaar lang de beleidslijn hanteert dat de media tijdens bijvoorbeeld staatsbezoeken het staatshoofd niet mogen citeren, maar alleen mogen parafraseren?*
2. Zo ja, bevordert dit niet juist - nu de uitdrukking "de leugen regeert" een eigen leven is gaan leiden - dat de (of een) leugen kan regeren?
3. Bent u met mij van mening dat het uit de tijd is om nog langer het staatshoofd én de premier, die voor haar ministerieel verantwoordelijk is, op deze wijze te blijven beschermen?
4. Deelt u ook de opvatting dat het handhaven van deze lijn tot nog meer frustratie bij de media zal leiden en het ook voor kamerleden onnodig moeilijk maakt om een parafrasering van de woorden van het staatshoofd te duiden én te bepalen of de ministeriële verantwoordelijkheid in het geding is?
5. Is het juist dat de RVD media verbiedt om na afloop van een werkbezoek in Nederland vragen te stellen aan het staatshoofd over de inhoud van het werkbezoek of te vragen naar hoe zij het bezoek heeft ervaren?
6. Is hier niet ook onnodig voor een terughoudende opstelling gekozen?
7. Bent u ook op dit punt bereid te bevorderen dat deze beleidslijn heroverwogen wordt?
* HPdeTijd, 30 januari 2004
GroenLinks