Provincie Overijssel

Oost-Nederlandse economie krijgt impuls met Visie Triangle

Innovatie in Nederland en Europa: kennis genoeg, plannen genoeg, maar nu nog aan het werk. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Oost-Nederland presenteerden vandaag een gezamenlijke visie op innovatie. Op kennisgebieden technologie, gezondheid en voedsel wil Oost-Nederland een regio van wereldniveau gaan vormen. De basis hiervoor ligt in de aanwezigheid van kenniscentra in Twente, Wageningen en Nijmegen. De partners willen kennisgebieden bijeenbrengen. Concrete projecten staan op stapel, in 2004 worden de eerste ontmoetingen tussen ondernemers en onderzoekers georganiseerd. De provincies vragen voor deze activiteiten ondersteuning van het Rijk.

De krachtenbundeling die Triangle voorstaat, versterkt de kenniseconomie in Oost-Nederland. Triangle wil daarvoor ontmoetingen organiseren, ontwikkeling van innovatieve producten aanjagen en daarvoor ook gezamenlijke projecten van onderzoekers en ondernemers faciliteren. De provincies Overijssel en Gelderland zetten hiervoor de Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland (Oost NV) en Syntens in. Deze partijen voeren het programma uit. Triangle sluit daarmee aan bij het streven van Den Haag en Brussel om te komen tot de ontwikkeling van sterke kennisgebieden.

4000 arbeidsplaatsen gerealiseerd Rond de onderzoeksinstituten op het gebied van biomedische technologie, ICT, mechatronica en nanotechnologie, hebben bedrijven zich geclusterd die verantwoordelijk zijn voor vele innovaties. De universiteit is in de afgelopen jaren goed geweest voor de spin off van enkele honderden bedrijven. Deze bedrijven samen hebben gezorgd voor ruim 4000 arbeidsplaatsen. Het recente hotspot onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken bevestigt de waarde van investeringen in innovatie. De uitgaven aan research and development als percentage van de salariskosten is in Oost-Nederland hoger dan in de rest van Nederland.

Combinaties hebben de toekomst Het combineren van kennisgebieden is de toekomst. Het thema gezondheid loopt daarin voorop. Het Roessingh experimenteert samen met thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen met revalidatie op afstand. Mensen blijven gewoon thuis en de professionals volgen het proces via een breedbandverbinding. Een ander voorbeeld is de toepassing van Virtual Reality bij het opleiden van chirurgen. Het oefenen van moeilijke operaties wordt levensecht nagebootst.

Bedrijven uit Twente, en Nijmegen werken hierbij samen met de Universiteit Nijmegen en het Biomedisch instituut in Twente. Het MKB speelt bij de combinaties een belangrijke rol. De provincie Overijssel stimuleert deze combinaties. Tijdens de innovatiesalon Zorg en ICT zijn zorginstellingen, zorgverzekeraars, kennisinstituten en ICT-bedrijven samen gebracht. De bijeenkomst is het startpunt voor de ontwikkeling en implementatie van producten en diensten die een bijdrage leveren aan verbeteringen en besparingen in de zorg en met marktpotentie geproduceerd kunnen worden.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open Visietriangle.pdf Visietriangle.pdf

© 2004 Provincie Overijssel