CDA

CDA
19-03-04
CDA: Rapport Zorgmiljarden toont noodzaak herziening zorg aan

Rapport Mosterd toont noodzaak herziening zorg aan.

De CDA-fractie heeft met waardering kennisgenomen van het Rapport Zorgmiljarden. De commissie concludeert dat het extra geld in de zorg wel rechtmatig is besteed maar niet altijd doelmatig. Het rapport komt op een belangrijk moment. Duidelijk is dat er nu hele concrete lessen moeten worden getrokken voor de toekomst. Met een stelselherziening, de komst van de basisverzekering en de wijzigingen van de AWBZ in het vooruitzicht zal een cultuuromslag gemaakt moeten worden in de zorg. Geld moet landelijk duidelijk geoormerkt zijn en instellingen moeten afgerekend worden op hun prestaties. Er moeten prikkels komen om prijs en prestatie met elkaar in evenwicht te brengen.

Woordvoerder Siem Buijs: De diagnose van de Commissie Mosterd is helder. Als gevolg van een ondoorzichtige structuur en een onduidelijke verantwoordelijkheids-verdeling is het bijna onmogelijk om de aanwending van de extra middelen voor de
wachtlijsten te doorgronden. Voorafgaande kabinetten zijn teveel uitgegaan van budget-denken en aanbodsturing. De Kamer gaf geld zonder voorwaarden vooraf of resultaatsverplichtingen. Dit kabinet heeft al veel in gang gezet in de zorg; meer marktwerking, een duidelijker structuur en vraagsturing. Als het rapport één ding duidelijk maakt, dan is het dat hier volop mee moet worden voortgegaan. Sterker nog, een tandje erbij is nodig.

Daarnaast moeten er duidelijker definities komen (ook ten aanzien van de Diagnose behandelCombinaties)en geld moet goed geoormerkt zijn. Het boter-bij de vis-principe moet gecontroleerd worden door de Rekenkamer. En de Kamer moet bij de verantwoording op de Derde woensdag in mei (het zg VBTB-proces) de minister afrekenen op prestaties. Duidelijk moet zijn wat je wilt bereiken en hoeveel geld daarvoor nodig is. Uiteraard moeten instellingen zelf kunnen bepalen hoe ze tot wegwerken van wachtlijsten komen, als ze het maar doen. Op deze prestatie moeten ze kunnen worden afgerekend.

De Commissie trekt de conclusie dat het niet zinvol is om verder onderzoek te doen. Het CDA kan deze conclusie overnemen omdat de rechtmatige besteding van de gelden is aangetoond. De extra gelden zijn grotendeels aangewend door de zorginstellingen voor hen normale bedrijfsvoering (mede door achterstallig onderhoud). Dat heeft bijgedragen aan het verminderen van werkdruk en wachtlijsten en in die zin is het geld dus wel goed besteed.