Gemeente Amsterdam

Internetonderzoek naar het theater in de WOII
17 maart 2004 - Johanneke Helmers
Informatie over alle Nederlandse theatervoorstellingen is vanaf 18 maart in een database op www.theater2wo.nl te raadplegen. Het gaat om legale én illegale theatervoorstellingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gespeeld op het podium, tussen de schuifdeuren, in barakken of op wat voor manier dan ook. Met dit project maakt Theater Instituut Nederland (TIN) onderzoek naar het theater gedurende de oorlog mogelijk.

Theater

Het TIN heeft uit zijn collectie programmaboekjes, recensies en archieven van theatergezelschappen en toneelspelers een overzicht gemaakt van alle voorstellingen die er in de Tweede Wereldoorlog door of onder begeleiding van professionals zijn gespeeld. Dit overzicht is via de database wereldwijd te raadplegen. Opgenomen zijn gegevens over voorstellingen die in het officiële theater zijn opgevoerd maar ook die onder primitieve omstandigheden in barakken van een kamp of in de illegaliteit tussen de schuifdeuren plaatsvonden. Daarnaast geeft de site www.theater2wo.nl achtergrondinformatie over het theater in de Tweede Wereldoorlog en worden er via deze website artikelen over dit onderwerp gepubliceerd.

Licht op een duistere periode

Het TIN wil met dit overzicht het struikelblok wegnemen dat een systematisch en grondig onderzoek naar deze duistere periode van de Nederlandse theatergeschiedenis tot nu toe in de weg heeft gestaan. Onderzoekers kunnen in de database antwoord vinden op bijvoorbeeld de vraag welke stukken er gespeeld werden, wie er op het podium stonden, wie het regisseerde, waar en wanneer er gespeeld is.

Wim Sonneveld

Zo is terug te vinden dat op 1 december 1943 het eerste eigen cabaretprogramma van Wim Sonneveld in première ging in het Amsterdamse Leidsepleintheater en daar tot eind januari heeft gestaan. Maar ook dat Sonneveld daarvóór onder andere heeft gespeeld bij de Prominenten, een voornamelijk joods cabaretgezelschap dat beschouwd wordt als het beste wat er op dat moment in Europa bestond.

Hongerwinter

Ook is terug te vinden dat in de hongerwinter van 1944/45, de grote schouwburgen vanwege gebrek aan brandstof en elektriciteit gesloten waren. Maar elders werden er nog wel theatervoorstellingen gespeeld. En de Amsterdamse Stadsschouwburg ging die winter toch één keer open. Op 1 januari werd er de traditionele nieuwjaarsproductie gespeeld: Vondel's Gijsbrecht van Aemstel . Met dikke jassen aan, want er was ook toen geen verwarming, zag een uitverkochte zaal een prachtige voorstelling.

Compleet overzicht

Het TIN tracht een zo compleet mogelijk overzicht te geven van het professionele theater in de Tweede Wereldoorlog. Echter, met name gegevens over illegale voorstellingen en de voorstellingen in de kampen zijn moeilijk te achterhalen en is dan ook nog lang niet volledig beschikbaar. Het TIN is zeer benieuwd naar bronnen en archieven van en over het theater in de Tweede Wereldoorlog. Zij roept (archief)instellingen, theaterhistorici, -studenten en belangstellenden op, hun kennis van en over deze periode voor anderen beschikbaar te stellen. Dat kan via een speciaal e-mailformulier op de website www.theater2wo.nl.

© Gemeente Amsterdam