Gemeente Waterland


De Welstandsnota Waterland wordt donderdag 18 maart besproken in de Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu. Met de Welstandsnota wil de gemeente voor inwoners duidelijke richtlijnen stellen, zodat de burgers weten waar ze rekening mee moeten houden als ze een bouwplan indienen.

De omgeving en haar bebouwing
In het verleden stond er eigenlijk niet veel op papier aan welke eisen van welstand een bouwwerk moest voldoen. Bouwplannen werden en worden beoordeeld door een Welstandscommissie. Deze commissie adviseert burgemeester en wethouders of een gebouw/aanbouw wel past in de omgeving. Volgens de nieuwe Woningwet mogen bouwplannen na 1 juli 2004 alleen nog maar op basis van de Welstandsnota worden beoordeeld. De gemeente wil met haar welstandsbeleid een bijdrage leveren aan de schoonheid en aantrekkelijkheid van de gemeente Waterland. Daarnaast wil de gemeente het de inwoners makkelijker maken om in één keer een bouwplan in te dienen dat aan de eisen van welstand voldoet. De Welstandsnota biedt deze mogelijkheid.

Hoe ziet de Welstandsnota eruit?
De Welstandsnota is uit verschillende delen opgebouwd. Omdat in Waterland veel verschillende soorten gebieden aanwezig zijn (zoals beschermde stads-en dorpsgezichten), wordt er per gebied aangegeven welke algemene regels er gelden voor het bouwen. Ook worden er voor specifieke bouwwerken, zoals stolpboerderijen en dakkapellen, criteria genoemd. Tot slot worden de veel voorkomende kleine bouwplannen behandeld. Het grote voordeel van de Welstandsnota voor inwoners en betrokkenen is dat ze nu zelf eerst hun bouwplan kunnen toetsen, voordat ze het de Welstandscommissie voorleggen.

De gemeenteraad zal, volgens de planning, de Welstandsnota 22 april aanstaande bespreken.