Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 17 maart 2004

LPF eist opheldering over nep-asielzoekers

Hilbrand Nawijn (LPF) wil opheldering van minister Verdonk over het feit dat veel uit Angola afkomstige alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMAs) allesbehalve alleenstaand zijn, maar door hun ouders naar Nederland zijn gestuurd voor een betere toekomst.

LPF-Kamerlid Nawijn heeft vandaag Kamervragen gesteld aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie en reageert hiermee op onthutsende informatie in de media.

Dat schokkende levensverhalen van jongeren volstrekte leugens blijken om in Europa te kunnen studeren is erg, dat hun ouders hen daarin aanmoedigen en de reis financieren is ook erg, maar dat dergelijk misbruik van onze asielprocedure ook nog loont, dat is pas schrijnend te noemen. De kosten voor de speciaal voor deze jongeren ingerichte opvangcentra, lijken een volledige verspilling van overheidsgeld en daarbovenop komt nog eens de vertrekbonus, aldus Nawijn.

Kamervragen:

Vragen van het lid Nawijn (Lijst Pim Fortuyn) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over een reportage in het Utrecht Nieuwsblad over alleenstaande minderjarige asielzoekers uit Angola die zich op grote schaal schuldig maken aan oplichtingpraktijken.


1. Heeft de Minister kennis genomen van het bericht dat alleenstaande minderjarige asielzoekers (amas) die zijn teruggekeerd naar Angola geen gebruik maken van het opvangweeshuis in Luanda dat met financiering van Nederland aldaar voor hun opvang is gebouwd?


2. Is het u bekend dat deze alleenstaande minderjarige Angolese asielzoekers, die naar Luanda worden teruggestuurd voor een opvang in dit weeshuis, op de luchthaven aldaar gewoon door hun ouders worden opgehaald? En dat de herintegratiebijdrage van 500 euro zodoende door hun ouders in eigen zak wordt gestoken.


3. Zo ja, wat is uw mening over deze kwestie? Gaat hiervan geen aanzuigende werking uit?


4. Volgens de berichtgeving zouden sinds februari 2004 inmiddels 24 amas en 43 ex-amas onder valse voorwendselen in Nederland asiel hebben gevraagd en naar Angola zijn teruggekeerd. Kloppen deze aantallen?


5. Is het u bekend dat deze amas in Nederlandse asielprocedures tevens verhalen over hun verleden verzinnen om op deze manier op een Europese universiteit te worden toegelaten?


6. Zijn er redenen om een nader onderzoek naar dit misbruik van de asielprocedure te doen?


7. Wordt de Nederlandse Ambassade te plekke gevraagd om over deze misstanden te rapporteren en kan de Tweede Kamer van deze rapportage op de hoogte worden gebracht?


8. Welke maatregelen gaat u nemen om aan deze oplichtingpraktijken een einde te maken?