Ingezonden persbericht
Persbericht
Den Haag, 17 maart 2004
Minister Hoogervorst: 'Minder patiënt, meer consument'
Den HAAG - Tijdens een door de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) georganiseerde conferentie over de toekomstige epilepsiezorg in Nederland, heeft minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid zich een sterk voorstander getoond van marktwerking in de zorg.
Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de ongeveer 120.000 epilepsiepatiënten in Nederland pas na gemiddeld 5,5 jaar bij de juiste gespecialiseerde zorgaanbieder terechtkomt. De minister vindt dat het anno 2004 niet meer mogelijk zou moeten zijn, dat je als patiënt pas na zoveel jaar de zorg krijgt die je nodig hebt. De oplossing is even simpel als doeltreffend: zowel huisartsen als neurologen zouden mensen met epilepsie eerder moeten doorverwijzen naar gespecialiseerde artsen, verpleegkundigen of naar een epilepsiecentrum. De zorgaanbieders zouden meer en betere voorlichting moeten krijgen. Ook moeten die zorgverleners meer samenwerken en informatie met elkaar delen. Dit klinkt logisch, maar de praktijk is anders.
De EVN en de epilepsiecentra hebben dit probleem inmiddels onderkend en in kaart gebracht in een heldere notitie. De mens met epilepsie moet veel meer centraal komen te staan in het behandeltraject. De minister gaf uitdrukkelijk aan deze visie van harte te onderschrijven. Hij stelde dat te willen bereiken door de introductie van gereguleerde marktwerking en een nieuw verzekeringsstelsel. Zorgaanbieders moeten ondernemender, klantvriendelijker en efficiënter te werk gaan. Hoogervorst beloofde zich de komende jaren sterk te willen maken voor zijn ideaal, dat iedereen zelf kan kiezen in welk ziekenhuis hij komt te liggen, door wie hij zich laat behandelen, en zelf kan kiezen bij wie en waartegen hij zich verzekert.
Vraaggestuurde zorg
Concreet kan dit volgens de minister betekenen dat huisartsen mensen met epilepsie vaker rechtstreeks doorverwijzen naar de gespecialiseerde epilepsiecentra - zonder tussenkomst van de specialist.
Een andere belangrijke rol is weggelegd voor de verzekeraars; zij moeten betrokken worden bij de epilepsiezorg in Nederland. De boodschap van de minister van Volksgezondheid was om kennis bij elkaar te brengen, samen te werken en ervaringen te delen: dat is pas echte integrale epilepsiezorg. Hoogervorst richtte zich ten slotte rechtstreeks tot de mens met epilepsie: "Wees minder patiënt en meer consument. Neem je eigen verantwoordelijkheid, kijk om je heen wat er mogelijk is aan behandelingen en ga eventueel naar je eigen 'consumentenbond', de Epilepsie Vereniging Nederland."
De dag stond onder leiding van de heer F. Sanders, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Na een levendige discussie sloot de conferentie met de instelling van een werkgroep. Die bestaat uit patiënten, neurologen, epilepsiecentra en zorgverzekeraars. Zij zullen verder werken aan een integrale epilepsiezorg in Nederland, die beter aansluit bij de behoeften van de mens met epilepsie, consument van zorg.
Noot voor de redactie (