KIT - Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam P E R S B E R I C H T PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING IN MEDISCHE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: KANSEN EN VALKUILEN Amsterdam, 12 maart 2004 Gezondheid staat hoog op de internationale ontwikkelingsagenda">
"urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w = "urn:schemas-microsoft-com:office:word">
KIT - Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam
P E R S B E R I C H T
PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING IN MEDISCHE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: KANSEN EN VALKUILEN
Amsterdam, 12 maart 2004
Gezondheid staat hoog op de internationale ontwikkelingsagenda. De behoeften zijn groot, maar de middelen schaars. Dus ook hier wordt gekeken naar mogelijkheden van publiek-private samenwerking. Maar hoe doe je dat? Wat zijn de voorwaarden en vooral: hoe organiseer je zo'n samenwerking in de praktijk. Zijn er lessen te trekken uit lopende projecten? Hoe breng je maatschappelijke en commerciële belangen in balans? Die vragen staan aanstaande woensdag 17 maart in het KIT centraal op het internationale seminar:
"MAKING PUBLIC-PRIVATE COOPERATION WORK FOR HEALTH & DEVELOPMENT:
lessons from private initiatives in exporting medical knowledge and technology.
Het seminar richt zich op een belangrijk onderwerp in de medische ontwikkelingssamenwerking: de export van nieuwe medische kennis, van "high tech" technologie die nodig is voor toepassing daarvan in "low tech" omgevingen, en de rol van particuliere initiatieven en van het bedrijfsleven daarbij. De discussie wordt gevoerd aan de hand van concrete internationale casestudies uit de niet-gouvernementele medische praktijk en uit het bedrijfsleven. Beleidsmakers van de ministeries van Ontwikkelingssamenwerking en Economische Zaken gaan in op beleidsperspectieven en de uitvoering daarvan.
Deelnemers aan het seminar zijn smaak- en spraakmakers op het terrein van gezondheid en ontwikkeling, beleidsmakers, wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en van de (medische) bedrijfsleven. Het seminar is mede bedoeld als bijdrage aan het actuele debat over publiek-private samenwerking in de (Nederlandse) ontwikkelingssamenwerking.
Programma
Op het programma staan drie presentaties over particuliere initiatieven op het terrein van hoogwaardige medische technologie in "laagwaardige"omgevingen. Isidor Segal van de internationale organisatie voor maag- en darmziekten WGO/OMGE belicht projecten van zijn organisatie in Soweto (Zuid-Afrika) en Rabat (Marokko) en Paul de Leeuw van Philips Medical Systems vertelt over projecten in Zambia & India. Jurrien Toonen van het KIT gaat in op vraagstukken van duurzaamheid en lokale import capaciteit aan de hand van projectervaringen in Bangladesh en Uganda. Over de lessen en valkuilen voor beleid reageren Rob de Vos, Plaatsvervangend Directeur Generaal voor Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking en Iman Merison van de afdeling Buitenlandse Handel van het Ministerie van Economische Zaken. Daarna is er discussie tussen sprekers en deelnemers. Gespreksleider is Catherine Hodgkin, directeur van KIT Development, Policy & Practice, de adviespoot van het KIT.
Helffer-Kootkar Prijs
Het KIT organiseert dit seminar voor de Stichting Helffer-Kootkar Prijs, ter gelegenheid van de toekenning van de Helffer-Kootkar Prijs 2004 aan de World Gastroenterology Organisation (WGO/OMGE). De prijsuitreiking is het sluitstuk van het seminar.
_________________
Ingezonden persbericht