Gemeente Utrecht

(In het vanmorgen, 11 maart, verzonden persbericht 'Bouw eerste vrije kavels Terwijde van start' staat er per abuis bij 'noot voor de media' een verkeerde datum. Dit moet zijn: 17 maart 2004. Onze excuses daarvoor. Bijgaand het aangepaste, juiste persbericht.)

Bouw eerste vrije kavels Terwijde van start

Woensdag 17 maart start wethouder W. Lenting de bouw van het vrije kavelproject Leypark in Terwijde. Daarna is er voor de toekomstige bewoners van Leypark de mogelijkheid om met elkaar kennis te maken en hun bouwtekeningen aan elkaar te tonen.

De eerste twee bouwers zijn mevrouw Bakker en de heer en mevrouw van Amerongen. Gezamenlijk bouwen zij op een kavel die bestemd is voor een twee-onder-één-kapwoning. Ze tekenden de optieovereenkomst op 1 juli 2003 en als alles goed gaat kunnen ze al in de zomer van 2004 hun woning betrekken.

Leypark
Leypark is een bijzonder vrije kavelproject aan de westrand van Terwijde, Leidsche Rijn Utrecht. Vrijheid in het vervullen van individuele woonwensen staat centraal in dit project. Leypark vormt de ruimtelijke schakel tussen Terwijde en het Leidsche Rijn Park. Deze bijzondere ligging is in grote mate van invloed geweest op de stedenbouwkundige opzet van het plan. Binnen Leypark zijn dan ook, afhankelijk van de ligging, verschillende typen kavels te onderscheiden. Zo kan men wonen aan de parkstroken, aan een van de knusse woonstraten, aan de karakteristieke Enghlaan of met uitzicht op de voormalige ridderhofstad Den Engh.

Leypark bestaat uit 61 kavels van verschillende afmetingen. Projectbureau Leidsche Rijn heeft in 2003 de eerste 40 kavels van Leypark op de markt gebracht. 90 % van deze kavels is inmiddels verkocht en de verkoopgesprekken voor de overige vier zijn in volle gang. April 2004 start de verkoop van fase 3, waarbij de laatste 21 kavels in de verkoop gaan.

Noot voor de media:
U bent van harte uitgenodigd bij deze feestelijke start van de bouw op 17 maart om 16.00 uur bij kavel 80 en 81 (zie routebeschrijving). De start van de bouw zal bovendien een mooi fotomoment opleveren!

Wilt u meer informatie over Leypark of over de dag zelf, neem dan contact op met Ingeborg Bekker van Projectbureau Leidsche Rijn, telefoonnummer (030) 286 40 54.

Routebeschrijving met de auto
* Neem op de A2 afslag 7 (Oog in Al) en sla linksaf richting Vleuten (VerlengdeVleutenseweg).
* Aan uw linkerhand ziet u na circa 500 meter het Informatiecentrum Leidsche Rijn.
* Net na dit informatiecentrum gaat u rechts via een tunnel onder het spoor door en meteen links.
* Vervolgens neemt u de eerste weg rechts (de tijdelijke ontsluitingsweg Rijnkennemerlaan).
* Als u via deze weg bij de bebouwing van Terwijde komt, neemt u de eerste weg links,
* de Walter Kollolaan. Dit staat aangegeven met een bord 'bewonersvekeer'.
* Deze weg rijdt u helemaal uit, aan het einde gaat u rechtsaf en vervolgens weer rechtsaf de Franz Leharsingel op. Daar neemt u meteen de eerste weg links, dat is de Victor Herbertstraat. Aan het einde van deze weg slaat u linksaf en gaat u meteen rechts het water over. U kunt parkeren achter de appartementen aan de Kawanstraat.
Utrecht, 11 maart 2004.

BIJLAGE: FEITEN & CIJFERS LEYPARK

Fase I Leypark
* Start: mei 2003
* Aantal: 16 kavels (waarvan 6 kavels bestemd zijn voor het realiseren van twee-onder-één kapwoningen of twee-aan-twee geschakelde woningen):
Fase II Leypark
* Start: oktober 2003
* Aantal: 24 kavels (waarvan 6 kavels bestemd zijn voor het realiseren van twee-onder-één kapwoningen of twee-aan-twee geschakelde woningen)
Fase III Leypark
* Start april 2004
* Aantal: 21 kavels (waarvan twee kavels bestemd voor een twee-onder-één kap woning)
90 % van de kavels uit fase I en II is inmiddels verkocht en de verkoopgesprekken voor de resterende vier zijn in volle gang.

De eerste bouwer tekende de optieovereenkomst op 1 juli 2003 en zeer waarschijnlijk wordt de in de zomer van 2004 opgeleverd.

Bijzonderheden Leypark:
* veel vrijheid in vormgeving: de welstandstoets wordt niet uitgevoerd door de welstandscommissie, maar door de stedenbouwkundige
* relatief veel groen door doorlopende groenstroken
* veel variatie in woningen
Kavelgrootte/kavelprijs (fase I en II):
* twee-onder-éénkappers waren gemiddeld 300 m2, prijs ca. 150.000 euro (inclusief BTW)
* vrijstaande woningen waren gemiddeld 450 m2, prijs ca. 215.000 euro (inclusief BTW)
* gemiddelde grondprijs is ca. 480 euro (inclusief BTW)
Hoe zien de ontwerpen eruit:
* onder architectuur: 50%
* uit de catalogus: 50%
* zowel traditionele als moderne ontwerpen.
* gevarieerd in vormgeving en eenheid in gebruik van materiaal.
Type kopers:
de gemiddelde koper is midden/eind dertig.