Nederlands Kanker Instituut


Gen ontdekt dat grote rol speelt bij vorming stamcellen én kanker

Amsterdam, 18 maart 2004 - Kankercellen en stamcellen hebben gemeen dat zij zich ongelimiteerd kunnen kopiëren. Het vermoeden bestaat dan ook dat kanker- en stamcellen iets met elkaar te maken hebben. Dat vermoeden blijkt juist te zijn. OIO Merel Lingbeek en prof. dr. Maarten van Lohuizen van het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam vonden, in samenwerking met C. Leung en S. Marino van de University of Zürich, een belangrijke, gemeenschappelijke schakel: het BMI-gen. Een publicatie hierover verscheen 18 maart in wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Wanneer stamcellen, de oercellen, zich gaan ontwikkelen tot gespecialiseerde lichaams-cellen, maken zij gedurende een bepaalde tijd eerst veel kopieën van zichzelf. Pas daarna stoppen ze met delen en beginnen zij zich te differentiëren tot bijvoorbeeld een hersencel. Maar dit proces gaat soms mis. In plaats van te gaan differentiëren, behouden de stamcellen dan de expressiepatronen van een stamcel: ze blijven zichzelf kopiëren. Zo kunnen medulloblastoma ontstaan, de meest voorkomende vorm van hersenkanker bij kinderen. Bepaling stamcelidentiteit

Als de omschakeling naar differentiatie misgaat, dan speelt het gen BMI daarbij een grote rol, zo blijkt uit de publicatie in Nature. In samenwerking met Zwitserse collegas Carly Leung en Silvia Marino, onderzochten OIO Merel Lingbeek en prof.dr. Maarten van Lohuizen de vorming van hersencellen uit stamcellen in het cerebellum (kleine hersenen). Het cerebellum, waar medulloblastoma ontstaan, is het deel van de hersens waarvan de functie zich pas na de geboorte verder ontwikkelt.
Uit het onderzoek blijkt dat het gen BMI essentieel is voor de vermenigvuldiging van de stamcellen in het cerebellum. Ook werd vastgesteld dat een teveel aan BMI-genexpressie kan leiden tot een enorme groei van deze stamcellen. Bovendien werd in acht van de twaalf onderzochte medulloblastomen teveel BMI-expressie gevonden. Onderzoeker prof.dr. Maarten van Lohuizen: Bij medulloblastoma zijn het de stamcellen die ervoor zorgen dat die kanker maar blijft groeien. BMI blijkt de identiteit van de stamcel te bepalen: het gen zorgt ervoor dat een stamcel een stamcel blijft en niet differentieert. Wij vermoeden daarom dat teveel BMI-expressie bijdraagt aan het ontstaan van deze hersentumoren. Vervolgonderzoek Ook verwachten de onderzoekers dat het BMI-gen een rol speelt bij andere kankersoorten met stamcelachtige eigenschappen, waaronder borsttumoren en leukemie. In vervolg-onderzoek zullen deze aannames verder worden bestudeerd. Ook wordt dan onderzocht of het mogelijk is om sleutelregulators als het BMI-gen te beïnvloeden met medicijnen.