Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kamerleden besteden weinig tijd aan kiezer

17 maart 2004

Nederlandse kamerleden besteden in vergelijking met hun collega's in andere landen maar weinig tijd aan contacten met de kiezers. Dat blijkt uit onderzoek. Minister De Graaf (BVK) vindt het tijd dat daarin verandering komt. Contact onderhouden met kiezers behoort tot de kerntaken van volksvertegenwoordigers. De invoering van districten in het nieuwe kiesstelsel creëert voor kiezers en kamerleden een platform waarop burgers en politici elkaar kunnen ontmoeten.
---

Dat valt te lezen in de beantwoording van de vragen van de Tweede Kamer die gesteld waren naar aanleiding van de hoofdlijnennotitie `Naar een sterker parlement', waarin het kabinet een voorstel voor een nieuw kiesstelsel formuleert. De antwoorden zijn vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit vergelijkend onderzoek dat door de Universiteiten van Utrecht en Twente is verricht naar de werking van kiesstelsels in een aantal andere landen blijkt dat verhoudingsgewijs maar een klein percentage van de Nederlandse kiezers wel eens contact heeft gehad met een kamerlid. Het gaat om 5% tegenover 11% in Duitsland en Zweden, 20% in Denemarken en zelfs 24% in Nieuw-Zeeland. Deze cijfers rechtvaardigen de conclusie dat in deze landen de band tussen kiezers en gekozenen beter is dan in Nederland. Dat is van belang omdat genoemde landen een kiesstelsel hebben dat vergelijkbaar is met het kiesstelsel dat het kabinet voorstelt. Het onderzoek is door de minister meegezonden met de antwoorden aan de Kamer.

Op de vraag of kiezers wel hebben gevraagd om een nieuw kiesstelsel antwoordt de minister dat een groot deel van de kiezers al jaren voorstander is van de introductie van een regionaal element in het kiesstelsel. Het zijn tot op heden altijd de politici geweest die veranderingen hebben tegengehouden.

De kamerleden hebben een groot aantal vragen (172) gesteld met een kritische ondertoon over de hoofdlijnennotitie. Op 29 maart spreekt de minister met de leden van de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken over het kabinetsvoorstel voor een nieuw kiesstelsel. In dit voorstel krijgt de kiezer twee stemmen. Naast de bestaande stem kan hij ook een landelijke stem uitbrengen op een kandidaat in zijn regio.