Manpower



Manpower Outlook Survey tweede kwartaal 2004
Werkgelegenheid groeit het tweede kwartaal in belangrijkste wereldeconomieën
Voorop gaat de VS, Japan, Engeland en Duitsland

Werkgevers in veel toonaangevende economieën verwachten dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt het tweede kwartaal 2004 in een versnelling komen. Hierin lopen de VS en Japan voorop. De vooruitzichten voor de Amerikaanse en Japanse werkzoekende zullen de komende periode sterk verbeteren in vergelijking tot het eerste kwartaal 2004. Dit blijkt uit de resultaten van de Manpower Employment Outlook Survey die vandaag werden gepubliceerd. Uit het onderzoek, uitgevoerd door Manpower en gebaseerd op interviews met meer dan 35000 werkgevers wereldwijd, blijkt dat werkgevers in 13 van de 19 deelnemende landen verwachten dat de werkgelegenheid positief gaat veranderen.

De resultaten voor het komende kwartaal suggereren dat we het langverwachte omslagpunt op de arbeidsmarkt daadwerkelijk hebben bereikt. En dat veel werkgevers in verschillende vooraanstaande landen dit omslagpunt op hetzelfde moment voorzien. Dit onderstreept de steeds verdergaande onderlinge afhankelijkheid tussen economieën, aldus Jeffrey A. Joerres, Chairman en CEO Manpower Inc.

Van de 11 Europese landen die participeren in het onderzoek, geven werkgevers in 7 landen aan dat zij verwachten dat de werkgelegenheid gaat aantrekken en de vooruitzichten voor werkzoekenden zullen verbeteren. Nederland is een van de landen die zich hierover voorzichtiger uitlaat. De netto verandering in werkgelegenheid komt uit op +4%. Nederlandse werkgevers verwachten zeker geen verslechtering, maar geven aan geen opmerkelijke veranderingen te voorzien voor het komende kwartaal. Ruim 80% van de 800 ondervraagde werkgevers bevestigt deze trend. Dit duidt wel op een verdergaande stabilisering op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Hans Vink, CEO Manpower Nederland zegt hierover: Als we kijken naar de onderzoeksresultaten van de afgelopen vier keer, dan levert dit een heel consistent beeld op ten aanzien van het aannamepatroon van Nederlandse werkgevers. Het patroon is redelijk stabiel. Ditzelfde zie je in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Met een Net Employment Outlook van +4% geeft het merendeel van de Franse werkgevers aan dat zij geen opmerkelijke ontwikkelingen verwachten op de arbeidsmarkt het komende kwartaal.

Opvallend is de enorme verbetering van de Employment Outlook in Duitsland ten opzichte van het 1e kwartaal 2004. Een aanmerkelijk groter deel van de Duitse werkgevers had een pessimistische kijk op de ontwikkelingen in netto werkgelegenheid. Voor het komende kwartaal echter voorspelt 81% geen ingrijpende wijzigingen in het aannamepatroon. Dit duidt op een stabilisatie, ook op de Duitse arbeidsmarkt.

In vergelijking met de cijfers van het CBS, lijken de Nederlandse Employment Outlook uitkomsten niet af te wijken van de statistieken gericht op de veranderingen in het totaal aantal beschikbare banen in Nederland. Het CBS cijfer voor het 3e kwartaal 2003 toonde een minimale toename in banen ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het tweede kwartaal van datzelfde jaar, gaf het merendeel van de onderzoeksdeelnemers aan geen opmerkelijke wijzigingen in het aannamepatroon te voorzien voor het 3e kwartaal 2003.

Kijkend naar de werkgelegenheidsvooruitzichten in de verschillende Nederlandse sectoren dan valt op dat de zakelijke dienstverlening zich voor de vierde achtereenvolgende keer positief uitlaat en verwacht meer personeel te zullen aannemen. In vergelijking met het eerste kwartaal stijgt de Employment Outlook met een procent en komt uit op +14%. Hervormingen en reorganisaties in deze sector lijken grotendeels achter de rug. Werkgevers in de zakelijke dienstverlening lijken weer op te bouwen en dat zie je ook terug in het aannamepatroon, aldus Vink.

Het onderzoek laat ook een omslag in de onderzoekscategorie groothandel, detailhandel en horeca zien. Het eerste kwartaal 2004 indiceerde deze sector een Employment Outlook van 6%. Het komende kwartaal stijgt de Employment Outlook voor deze branches met 17 procent en komt uit op + 11%.