Eemland zuid, 09.00 uur

Utrecht 16-03-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Ajax

AMERSFOORT In de nacht van maandag 15 op dinsdag 16 maart verkeerde een man kennelijk in de veronderstelling dat hij een voetbalclub was.

Rond 04.25 uur zagen politiemensen op de Van Asch van Wijckstraat een man nogal verdwaasd in een portiek staan. Zij spraken de man aan en constateerden dat hij kennelijk behoorlijk te diep in een enorme hoeveelheid glaasjes had gekeken. Zij vroegen de man naar zijn naam en hij verklaarde Ajax te zijn. Daar de politiemensen niet erg overtuigd waren van de juiste opgave van zijn naam, werd hij aangehouden.

De man is in het politiebureau ingesloten. Daar gaf hij wel zijn juiste naam op. Hij bleek 40 jaar oud te zijn en was afkomstig uit Amsterdam. Hij kreeg een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Belediging

AMERSFOORT In de nacht van maandag 15 op dinsdag 16 maart werd een man aangehouden voor belediging.

Even na middernacht spraken politiemensen drie jongelui aan op de Havik. Eén van hen, een 23-jarige man uit Amersfoort, stelde dit kennelijk niet op prijs en begon de politiemensen uit te schelden. Hij werd daarop aangehouden voor belediging. Hij is in het politiebureau ingesloten.

Vernieling

AMERSFOORT Op maandag 15 maart werd een jongen aangehouden voor vernieling.

Rond 20.55 uur zag een getuige dat op de Soesterweg door een groepje van 8 10 jongeren een ruit van een pand werd ingegooid. Hij belde de politie en bleef de groep volgen. Politiemensen zagen de groep op de Tulpstraat en bij het zien van de politie schoten zij alle kanten op. Politiemensen stelden een onderzoek in de omgeving van de Lekstraat en Rijnstraat in. Zij zagen één van de verdachten van de Waalstraat, de Rijnstraat inlopen en gingen achter hem aan. De verdachte vluchtte een doodlopend steegje in. Daar werd hij echter niet meer aangetroffen. Bij een onderzoek in de daar gelegen tuinen, zagen politiemensen de verdachte op zijn buik in de bosjes liggen. De jongen, 16 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort, werd aangehouden en is naar het politiebureau overgebracht. Naar zijn rol en naar die van de rest van de groep wordt een nader onderzoek ingesteld.

Overlast dronkenschap

AMERSFOORT Op maandag 15 maart werd een man aangehouden terzake openbare dronkenschap.

Rond 19.50 uur kreeg de politie de melding dat een man in de hal van het gemeentehuis aan het Stadhuisplein problemen zou maken. Ter plaatse spraken politiemensen hem aan en daar hij verder geen strafbare feiten had gepleegd, werd hem verzocht het gemeentehuis te verlaten. Dat deed hij.

Vlak daarna kwam de melding dat een man op de Molenstraat voor rijdende autos ging staan. Ter plaatse troffen de politiemensen dezelfde verdachte, een 41-jarige man uit Hilversum, aan. Hij werd daarop aangehouden voor openbare dronkenschap en is in het politiebureau ingesloten.

Snelheidscontrole

LEUSDEN De politie heeft op maandag 15 maart van 14.00 uur tot 15.15 uur een snelheidscontrole op de Groene Zoom gehouden. 32 Bestuurders werden bekeurd omdat zij sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De automobilist met de meeste haast reed 78 km/u.

Flitspalen weer aan het werk

AMERSFOORT - Vanaf maandag 22 maart zijn de flitspalen in de gemeente Amersfoort weer volop aan het werk. De gemeente wil hiermee de snelheid en het aantal bestuurders dat door het rode verkeerslicht rijdt op een aantal vaste locaties terugdringen en daarmee de verkeersveiligheid op die plaatsen verhogen. Het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht voert de handhaving uit.

Waarom handhaving?

Op de geselecteerde locaties hebben de afgelopen jaren teveel letselongevallen plaatsgevonden. Een hoge snelheid is vaak de oorzaak van het ongeval of maakt het ongeval ernstiger. In de gemeente Amersfoort zijn de flitspalen geplaatst op de zogenaamde 'black spots'. Dit zijn kruispunten waar in een periode van 3 jaar, 6 of meer letselongevallen hebben plaatsgevonden. Veel van de ongevallen waren met fietsers en voetgangers. Uit ongevalsanalyses is ook gebleken dat op die kruispunten sinds de controles het aantal ongevallen met letsel met bijna de helft is afgenomen.

Handhaving, een kans op een bekeuring dus, zorgt ervoor dat bestuurders hun snelheid aanpassen aan de geldende limiet. Hierdoor neemt op den duur ook het aantal ongevallen af.

De praktijk

De gemeente heeft de locaties geselecteerd en de medewerkers van het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht laten de camera's rouleren tussen 30 flitspalen. Ook vinden er incidentele controles plaats met behulp van mobiele radarauto's en laserguns. Soms worden flitspalen helaas vernield. Het is dan niet altijd mogelijk om de flitspaal op korte termijn te vervangen. Op die locaties waar vernielingen plaatsvinden, geldt dat het Bureau Verkeer Onder Controle met behulp van laserguns en radarwagens de snelheid intensief controleert.

Tijdelijke situatie voorbij

Door de vele wegafsluitingen en verkeersomleidingen de afgelopen tijd zijn de snelheids- en roodlichtcontroles op een laag pitje gezet. Nu het meeste leed geleden is en alle palen weer geplaatst en aangesloten zijn, is het moment gekomen om weer met de controles aan de slag te gaan.

Dit is een gezamenlijk bericht van de Politie Regio Utrecht en de gemeente Amersfoort.