Provincie Utrecht

Persbericht

Plannen om huisartsenzorg en spoedeisende zorg te waarborgen

Offensief om knelpunten in huisartsenzorg tegen te gaan

16-3-2004
Er komen steeds minder huisartsen. En de spoedeisende zorg is niet voldoende op elkaar afgestemd. Dit baart de provincie zorgen. Vandaar dat zij samen met AGIS Zorgverzekeringen, Districts Huisartsen Vereniging (DHV) en het Provinciaal Patiënten en Consumenten Platform (PPCP) actie onderneemt. Zo komt er een onderzoek naar knelpunten op het gebied van de huisartsenzorg in de provincie. En volgt er een pilot "expertteams huisartsenzorg" in Rhenen en Veenendaal. Bovendien wordt er vastgesteld waar spoedeisende zorg in de provincie aan moet voldoen.

Knelpunten huisartsenzorg
Als er niets verandert aan de manier waarop huisartsenzorg georganiseerd is en de vraag naar deze zorg blijft toenemen, dan zou er een huisartsentekort van meer dan 20% kunnen ontstaan. Dat heeft het Nivel becijferd. Dat is ontoelaatbaar. Samen met Agis Zorgverzekeringen en de DHV wil de provincie mogelijke knelpunten in kaart brengen. In welke gemeenten zijn er te weinig huisartsen, ook wel 'witte vlekken'? Waar dreigt een tekort te ontstaan? Dat is het eerste actiepunt. Vervolgens wordt op regionaal en lokaal niveau gezocht naar oplossingen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het ondersteunen van samenwerking tussen huisartsen. Of door het onder één dak brengen van huisartsen. Maar ook door samenwerking met andere eerstelijns disciplines, zoals verpleegkundigen, fysiotherapeuten of verloskundigen. In overeenkomsten met gemeenten wordt vervolgens vastgelegd hoe de problemen ten aanzien van de huisvesting en samenwerking kunnen worden opgelost.

Pilot expertteams huisartsenzorg
De provincie start tegelijkertijd, in samenwerking met de provincie Gelderland, een pilot 'expertteam huisartsenzorg' in de gemeenten Rhenen, Veenendaal, Wageningen en Ede. Als dit experiment succesvol is dan wil de provincie deze werkwijze in de hele provincie implementeren.
In deze pilot brengt men in kaart hoeveel huisartsen ermee gaan stoppen. Maar wordt er ook gewerkt aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat en komen er voorwaarden waardoor huisartsen langer door kunnen werken. Bovendien wordt geïnvesteerd in samenwerking tussen huisartsen onderling en tussen huisartsen en anderen in de eerste lijnszorg. En krijgen huisartsen snel en deskundig informatie over praktijkinrichting en organisatieverbetering. Door de samenwerking met de provincie Gelderland is er sprake van cofinanciering.

Spoedeisende zorg
Op landelijk niveau is aangegeven dat de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van spoedeisende zorg kan worden verbeterd. Ook in Utrecht speelt dit. De continuïteit en kwaliteit van zorgverlening via Huis Artsen Posten is in gevaar. Daarnaast sluiten steeds meer Spoed Eisende Hulpposten in ziekenhuizen hun deuren. Agis Zorgverzekeringen heeft met een plan voor Integrale Acute Zorg al het voortouw genomen in het aanpakken van dit probleem. Zij ontwikkelt, samen met het PPCP, de regiovertegenwoordiging van Zorgverzekeraars Nederland, en de provincie een toetsingskader. Dit betekent dat:
* Eerst wordt vastgesteld waar spoedeisende zorg in de provincie aan moet voldoen. Pijlers hierbij zijn de inhoud, kwaliteit, organisatie, bekostiging, spreiding en vraaggerichtheid van de zorg.

* Deze criteria worden vervolgens getoetst aan de praktijk. Ook hier volgt een beeld van 'witte vlekken' en een meest ideaal profiel. Aan de hand van concrete knelpunten zullen concrete oplossingen moeten worden geformuleerd.

* De genoemde partijen vragen het platform Modernisering Acute Zorg, een platform met experts op het gebied van spoedeisende zorg, om hun expertise en advies. Ook verschillende individuele regionale zorgaanbieders worden geraadpleegd.

Het streven is dat dit toetsingskader in mei van dit jaar klaar is.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 21 53 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl