Ingezonden persbericht


Aids Fonds helpt Indonesië in strijd HIV/AIDS

Jakarta/Batam, 18 maart ,De Stichting Nederland-Batam gaat samen met het Aids Fonds en PharmAccess Int. de strijd aanbinden tegen het snel oprukkende HIV/AIDS-gevaar in Indonesie. Hiervoor is een officiele samenwerkingsovereenkomst getekend met het ministerie van Gezondheid in Jakarta en de Indonesische stichting YPAB(Yayasan Pembinaan Asuhan Bunda).

De Stichting Nederland-Batam is al sinds 1987 erg actief in Indonesië met het opzetten van medische- en sociale projecten op het eiland Batam, in Bandung, Jakarta, Poso Aceh en de Molukken. De stichting startte haar werkzaamheden met de bouw en de infrastructuur voor een kompleet nieuw dorp voorde bedreigde groep zeenomaden in de provincie Riau. Daarna werd de ziekenhuiszorg aangepakt met de bouw en inrichting van medische posten en een 180 bedden tellend ziekenhuis op het eiland Batam, geheel ingericht met door ziekenhuizen en bedrijven gedoneerd materiaal uit Nederland. De stichting heft uitgebreide ervaring in veldwerk, onderzoek en preventie opgedaan dankzij een 6 jaar durende samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht waarin 20.000 deelnemers zijn opgenomen in een onderzoek naar eenvoudigere vaccinatiemethoden tegen hepatitis-B. Hetzelfde team gaat zich nu, olv Stichting Nederland-Batam in zijn geheel inzetten in de strijd tegen HIV/AIDS op Batam.

De voorzitter van Nederland-Batam, Jan van den Berg, heeft speciaal zijn huisartsenpraktijk aan de kant gezet om zich full time aan de projecten te kunnen wijden. Naast bovengenoemde projecten ontfermt de stichting zich ook over een groot dialysecentrum in Bandung, blindenprojecten in Cisarua en 4000 cataractoperaties per jaar. Ook de straatkinderen in Bandung en Batam worden niet vergeten. Opvanghuizen en intensieve begeleiding en scholing van deze kinderen heeft Neba ook op zich genomen.

Het HIV/AIDS-project is eigenlijk al gestart in 1993. Tijdens een screening van de sexworkers in de prostitutiewijken op het eiland Batam werden enkele positieve patienten gevonden. Hiermede was de start van preventie en begeleiding een feit geworden. Dankzij deze waarnemingen werd de centrale overheid wakker geschut en is een anti HIV/AIDS beleid in Jakarta langzaam maar zeker op gang gekomen.

De ervaringen die Pharmaccess Int en het Aids Fonds in Afrika hebben opgedaan zullen nu via de Stichting Nederland-Batam en de YPAB worden gecoordineerd en ingezet om een centrum op te zetten waar naast opsporing , voorlichting en preventie ook HIV patienten kunnen worden behandeld. Het centrum is het eerste in zijn soort in Indonesië en zal een voorbeeldfunctie gaan bekleden in de strijd tegen AIDS in de Gordel van Smaragd. "Access for all" , toegankelijkheid voor iedereen van de behandeling tegen HIV/AIDS is een van de doelstellingen.

Het Hoofd van de Aidsbestrijding Prof Dr. Samzurizal zal een belangrijke adviserende en begeleidende rol krijgen in het project. Glaxo Smith Kline gaat het project ondersteunen met het ter beschikking stellen van anti retrovirale middelen tegen kostprijs. Het Aids Fonds heeft het project genomineerd als doelbestemming van het Amsterdamdinner in juni 2004. Hiermede hoopt het Aids Fonds voldoende fondsen te kunnen verwerven via hun fondsenwervende organisatie: De Grote Onderneming, een club van bedrijven en instellingen die de zorg en de strijd tegen HIV/AIDS een warm hart toe dragen.

Prof. Joep Lange, voorzitter Pharmaccess Int.en president Int.Aids Soceity (IAS) zal op het ministerie van gezondheid in Jakarta op 18 maart de samenwerkingsovereenkomst tekenen met de Yayasan Pembinaan Asuhan Bunda, Sri Soedarsono, voorzitter, de Stichting Nederland-Batam, drs.Jan van den Berg, voorzitter en voor Peter van Rooijen voor het Aids Fonds. Het project wordt mede ondersteund door NCDO, ASA, Mercury Phoenix Trust en Toko Neba.

J.P.B. van den Berg, arts
www.neba.nl
neba@neba.nl


---- --