Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Toespraak van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H. Hoogervorst, ter gelegenheid van de Open dag Zorg op 16 maart 2004 in Den Haag (Madurodam).

Wijzigingen voorbehouden, alleen de uitgesproken tekst geldt!

Beste aanwezigen,
Laat ik om te beginnen zeggen dat ik het heel goed vind dat de Open Dag Zorg nu al voor de vierde keer wordt gehouden. Want het is belangrijk om te blijven investeren in een goed imago van de zorg, zodat mensen graag in deze sector blijven werken.

Mensen die al in de zorg werken weten het: het is niet alleen hárd werken, maar het is ook hartstikke móói werk. De voldoening die je ervan hebt is meestal erg groot. Jammer genoeg weten te weinig mensen dat. Dáárom is het goed dat de sociale partners zich structureel inzetten voor een goed imago van de zorgsector. De zorg is immers nog steeds een groeisector als het om personeel gaat. Toespraak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

Kijk alleen maar naar de toenemende vergrijzing van Nederland. Nu is ongeveer 12 procent van de
Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder. Over een jaar of 25 is dat percentage ruwweg verdubbeld. Als we de komende jaren op dezelfde manier met de zorg
omspringen als we nu doen, moet in 2020 22 procent van de beroepsbevolking in de zorg- en welzijnssector werken. Nu is dat 13 procent.

We hebben dus sowieso meer mensen in de zorg nodig. Maar zó'n enorme personeelsgroei is natuurlijk niet reëel. Ten eerste zal het niet lukken om zo veel extra personeel aan te trekken, hoe goed je imago als sector ook is. Ten tweede zou dat onbetaalbaar zijn.

We moeten daarom vooral gaan werken aan de
doelmatigheid van de zorg. De vraag is natuurlijk hoe. Volgens mij moeten we om te beginnen het huidige aantal werknemers in de zorg zien vast te houden. Toespraak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 4 -

Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we met dit aantal mensen goede zorg kunnen blijven verlenen aan de steeds groter wordende groep patiënten en cliënten.

Ik leg de nadruk op dat laatste punt. Het komt er dus op neer dat we met hetzelfde aantal mensen méér werk moeten doen. Gelukkig zijn er diverse ontwikkelingen in de zorg die dat mogelijk maken. Ik denk dan aan zaken als thuiszorg on-line en het effectiever gebruik maken van operatietafels.

Maar ook ontwikkelingen in de ICT en andere technische uitvindingen zijn nodig om de doelmatigheid van de zorg te verbeteren. Een goed voorbeeld van een uitvinding die zijn waarde heeft bewezen en die de arbeidsproductiviteit in de zorg aanzienlijk heeft verhoogd, is de veelbesproken rollator. Dankzij de rollator kunnen mensen die slecht ter been zijn zélf ergens naar toe lopen in plaats van aan de arm van een verzorgende. Die kan dan iemand helpen die nog veel meer om hulp zit te springen. Toespraak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 5 -

Een andere handige vinding is het elektronische bewakingssysteem voor senioren, waarover ik vorige week nog een artikel las in een landelijk dagblad. Met zo'n systeem kunnen ouderen langer in hun eigen huis blijven wonen, zonder dat we daarvoor een extra blik verpleegkundigen of verzorgenden hoeven open te trekken.

Ik wil van mijn kant ook mijn steentje bijdragen. Zo zal ik de bestaande regelgeving nog eens goed tegen het licht laten houden. Ik wil wel eens weten of al die regels wel zo efficiënt zijn en of die niet te veel eisen van het personeel. Ook wil ik wel eens weten in hoeverre de bestaande regels de invoering van arbeidsbesparende regels belemmert.

Verbetering van de arbeidsproductiviteit, daar draait het dus allemaal om. We moeten daarbij overigens niet alleen naar de ziekenhuizen kijken, maar vooral naar de ouderenzorg. Toespraak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 6 -

Daar werken per slot van rekening de meeste mensen en daar zal de behoefte aan zorg de komende jaren het meeste toenemen.

Ik wil tenslotte ook aan de zorginstellingen zelf vragen om na te denken over oplossingen. Kijk hoe u uw personeel slimmer kunt inzetten. En luister vooral ook naar hún ideeën. Zij zijn per slot van rekening de experts als het gaat om de dagelijkse praktijk.

Tegelijk vraag ik aan diezelfde werknemers: trek met uw ideeën aan de bel. Of, om in de sfeer van vandaag te blijven: laat eens een ballonnetje op in het blikveld van uw leidinggevende. Uw inzet, vernuft én ideeën zijn onontbeerlijk om de zorg ook in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.

Toespraak


---- --