BUREAU TOP



Jonge 'Vakkanjers' in actie voor technisch beroepsonderwijs

Terwijl juist nu 200 duizend basisschoolverlaters hun vervolgopleiding moeten kiezen, laten jonge vakmensen deze week zien hoe goed hun keuze voor een technisch beroep heeft uitgepakt. Als finalisten in de nationale beroepenwedstrijden strijden deze 'Vakkanjers' niet alleen voor de kampioenstitel, maar ook willen ze het imago van technische beroepen en het beroepsonderwijs een positieve impuls geven. De nationale beroepenwedstrijden in de metaal en elektro zijn van 16 tot en met 19 maart tijdens de Techni-Show in de Jaarbeurs Utrecht. Vrijdagmiddag om 16.00 uur worden de prijzen uitgereikt door staatssecretaris Annette Nijs, Loek Hermans van MKB-Nederland en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal.

Extra aandacht voor technische beroepsopleidingen is hard nodig, omdat het tekort aan technisch geschoolden in Nederland steeds verder toeneemt. Opnieuw blijken technische beroepsopleidingen achter te blijven. Mede door de productietoename in de metaalindustrie, groeit de vraag wie er in de toekomst nog kan machinebankwerken, lassen of een instrument ontwerpen? Oftewel, is er straks nog iemand die de elektra komt repareren?

60% naar vmbo
Het vmbo, voor velen het begin van de technische beroepskolom, staat steeds ter discussie. Vorige maand stelde D66-fractieleider Boris Dittrich dat het vmbo beter verdiende dan de negatief getinte publiciteit. Het wringt bij de schoolkeuze. Van de basisschoolleerlingen gaat 60 procent naar het vmbo. Tegelijkertijd houden leerkrachten en ouders diezelfde leerlingen voortdurend voor dat ze vooral niet in het vmbo terecht moeten komen. Onderzoek door het Platform Beroepsonderwijs wijst uit dat veel ouders een verkeerd of verouderd beeld hebben van een technische branche of beroep. Bovendien is het onderwijs al op de basisschool sterker gericht op cognitieve kennis dan op een technische beroepsopleiding. Jongeren worden dus al vóór zij het vmbo instromen, opgezadeld met een weinig aantrekkelijk perspectief van technisch beroepsonderwijs.

Jongeren krijgen onjuist beeld
Eenmaal op het vmbo duurt het enige tijd voordat ouders en kinderen er achter komen dat een technische beroepsopleiding goed bij hun mogelijkheden en ambitie past. Anne Marie Hey van Bureau TOP dat zich namens de sociale partners in de metaal en elektro inspant om de keuze van jongeren voor techniek te bevorderen, over deze vaak moeizame ontdekkingsreizen: 'Het is diep triest dat sommige jongeren pas op hun vijftiende of zestiende jaar enig levensgeluk in ons onderwijssysteem kunnen vinden. Er is geen erkenning van het technisch talent dat veel kinderen hebben. Te lang is ouders en leerlingen een representatief beeld van een technisch beroepsperspectief onthouden. Daarom zijn we gestart met de campagne Vakkanjers en sinds kort de Junior Vakkanjers; om het begin van de beroepskolom helder in beeld te brengen.'

Vakkanjers maken het
Jongeren die zelf dingen bedenken en maken. Dat is in de praktijk de beste, concrete vertaling van de doelen die overheid, bedrijfsleven en sociale partners stellen om de belangstelling voor techniek en innovatie te vergroten. Hoe trots jongeren uiteindelijk op hun technische beroepsopleiding zijn, blijkt tijdens de nationale beroepenwedstrijden in de metaal en elektro. 67 Jonge Vakkanjers die hun opleiding net achter zich hebben, strijden om het Nederlandse kampioenschap in één van de 12 categorieën. 24 Junior Vakkanjers uit de klassen 3 en 4 van het vmbo doen hetzelfde in vier vakken. De Vakkanjers 2004, de nationaal kampioenen, gaan naar het wereldkampioenschap, de WorldSkills volgend jaar in Helsinki. Vorig jaar nog, werd een Nederlands team tijdens deze WorldSkills wereldkampioen.


---


--
16 maart 2004
Nadere informatie,