Provincie Utrecht

Persbericht

Aandacht voor veelplegers, jeugdcriminelen en kleine kernen

Nieuw sociaal beleid in de provincie Utrecht

16-3-2004
De meest urgente problemen aanpakken. Concrete resultaten en samenwerken met gemeenten. Dat kenmerkt het nieuwe sociaal beleid van de provincie Utrecht. In 2004 zet de provincie vooral in op veiligheid. Samen met de gemeenten Amersfoort en Utrecht werkt ze aan de aanpak van veelplegers en de opvang van dak- en thuislozen om zo maatschappelijke overlast tegen te gaan. Daarnaast wil ze risicojongeren in Utrecht en Amersfoort een toekomstperspectief bieden zodat deze jongeren niet afglijden naar de criminaliteit. Ook kijkt de provincie met de kleine gemeenten hoe de kernen leefbaar kunnen blijven. In totaal neemt de provincie 5 projecten onder haar hoede en is er 2.500.000,- mee gemoeid.

Gedeputeerde Kamp: "Welke sociale problemen zijn er? Waar kan de provincie een rol van betekenis spelen? Dat zijn de vragen die we hebben gesteld. In alle projecten werken we nauw samen met gemeenten. De provincie neemt de aanjagende, vernieuwende en coördinerende rol. Op deze manier dragen we bij aan het oplossen van grote, sociale problemen. In het verleden financierden we vooral projecten van anderen. Nu sturen we meer en geven we het sociaal beleid van de provincie een eigen gezicht."

Dak- en thuislozen
Kamp: 'De problemen met daklozen zijn op het bordje van de steden terechtgekomen. Maar eigenlijk is het een regionaal probleem. Want als je dakloos raakt in Houten, dan vertrek je naar Utrecht of Amersfoort." De provincie stimuleert betere afspraken tussen de grote steden en de regiogemeenten. Vooral bij preventie en herstel. Zodat iemand niet dakloos raakt. Of beter wordt opgevangen zodra hij of zij weer van de straat wil.

Veelplegers krijgen extra aandacht. Intensieve samenwerking tussen gemeenten, politie, justitie en maatschappelijke opvang is hierbij essentieel. Ook daar is een coördinerende rol weggelegd voor de provincie.

Jeugdcriminaliteit
"Door toekomstperspectief te bieden aan risicojongeren hopen we te voorkomen dat jongeren afglijden naar criminaliteit", aldus Kamp. Jeugd en Veiligheid staan ook hoog op de agenda van Amersfoort en Utrecht. Met Utrecht start de provincie bijvoorbeeld een project rond dagbesteding voor 50 jongeren die in aanraking zijn gekomen met de politie. De ervaring is dat deze jongeren met een positieve tijdsbesteding veel minder snel afglijden. Met Amersfoort wil de provincie onder meer samenwerken in het experiment 'nieuwe perspectieven'. Hierin worden 60 tot 70 jongeren per jaar 10 weken lang intensief begeleid. Om zo een nieuw toekomstperspectief te creëren.

Kleine kernen, welzijn en jeugdwerkloosheid
Ook in andere gemeenten wil de gedeputeerde aan de slag: 'Openbaar vervoer, bibliotheken, postagentschappen, zorgvoorzieningen en zo dragen bij aan de leefbaarheid en sociale samenhang in kleine kernen. Ook daar ligt een taak voor de provincie.' Verder start de provincie een innovatieproject rond welzijnsinitiatieven om mensen met een beperking langer thuis te laten wonen.
En tot slot werkt ze samen met Eemland om daar de jeugdwerkloosheid tegen te gaan door de aansluiting tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.

De sociale agenda in 2005/2006
Waar de provincie zich in 2005/2006 mee moet bezig houden wordt eind dit jaar besloten. Gestuurd door onderzoek en sociale debatten met gemeenten, sociale partners en betrokken burgers dit voorjaar.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl