Gemeente Utrecht
AANLEG WIELERPARCOURS NEDEREINDSE PLAS VOOR DE ZOMER VAN START
Nog dit jaar komt er een wielerparcours op het terrein bij de Nedereindse Plas. Voor de zomer gaat de eerste schop de grond in en in het najaar kan er worden gefietst. De sanering van de oevers van de Nedereindse Plas vergt meer tijd en geld; daarom hebben de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht en de firma Mourik de afspraak gemaakt om deze sanering binnen vijf jaar te realiseren. Dit is mede afhankelijk van een financiële bijdrage van het Ministerie van VROM. Als ook het bestuur van het Recreatieschap Stichtse Groenlanden akkoord gaat, wordt een overeenkomst getekend waarin de afspraken vastgelegd zijn.
Als bevoegd gezag vanuit de Wet Milieubeheer accepteert de provincie de milieutechnische staat waarin het gebied nu verkeert, de zogenaamde milieutechnische oplevering. Binnen de afspraken die provincie Utrecht, gemeente Utrecht en firma Mourik hebben gemaakt, staat firma Mourik maximaal vijf jaar garant voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit verzakkingen of afschuivingen van het talud onder water. Op grond van recent onderzoek (augustus 2003) wordt de kans daarop zeer gering geacht. Het is nu mogelijk om snel te starten met de aanleg van de wielerbaan De Nedereindse Berg.
De wielerbaan krijgt een lengte van 2400 meter. Er komen twee ringen in het parcours met een hoogteverschil van zes tot acht meter, waardoor een aantrekkelijke verzwaring in de sportbeoefening mogelijk is. Bovendien kan in het parcours nog een derde niveau met een hoogteverschil van nog eens tien meter worden bereikt.
Tijdens wedstrijden en trainingen van de verenigingen is het parcours afsluitbaar. Op andere uren kunnen recreanten er sporten. Verder komt er een parcours voor mountainbikes van 3300 meter en een wielerovaal van 333 meter, geschikt voor jeugdwielrennen en voor skeeleren en skaten. Het wielerparcours is daarnaast ook geschikt voor vormen van aangepast sporten, zoals handbikers (handaangedreven fietsen), wheelers (speciale rolstoelen) en fietsen voor visueel gehandicapten. Voor gemeente Utrecht sluit de realisatie van het wielercircuit naadloos aan bij het beleidsplan Sport 'Betere tijden 2002 - 2006' waarin onder meer wordt voorzien in een dergelijke accommodatie geschikt voor top- en breedtesport. De gemeente heeft zich, vanaf de grenswijziging in 2001 ingezet voor het realiseren van het wielerparcours. Voor de provincie telt met name de regionale functie die het wielerparcours zal vervullen. Beide partijen hebben dan ook een belangrijke financiële bijdrage geleverd. Een sportcoöperatie zal het terrein huren. De huidige recreatiefunctie van de Nedereindse Plas voor fietsers en wandelaars blijft in tact. De milieutechnische sanering die nog moet plaatsvinden, staat de aanleg van het parcours niet in de weg, omdat voldoende afstand wordt gehouden tot de plas.
Gemeente Utrecht, provincie Utrecht en het Recreatieschap bekijken of in de toekomst ook waterrecreatie op de Nedereindse Plas mogelijk is. Daartoe moet eerst gesaneerd worden. Gemeente en provincie spannen zich samen in om dit binnen vijf jaar te realiseren. Dat kan door het aanbrengen van een isolerende laag tussen het stortmateriaal en het water, waar alle obstakels onder verdwijnen en waardoor de oevers minder steil worden.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u bellen met gemeente Utrecht, bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman, tel. (030) 286 10 55 of Casper van Riet, tel. (030) 286 11 48 of met provincie Utrecht, Annemieke van Leeuwen, tel. (030) 258 31 51.
Utrecht, 16 maart 2004.