Ingezonden persbericht


Ede, 16 maart 2004

Persbericht

ProdAEC levert nieuwe gereedschappen voor het promoten van ICT in de bouw

De bekendheid onder kleine en middelgrote Europese bedrijven met standaarden voor informatie-uitwisseling is laag, volgens een studie die is uitgevoerd door prodAEC, een Europees project met een looptijd van twee jaar voor het promoten van de ontwikkeling en het gebruik van standaarden in de bouwsector. Waar ze bestaan zijn standaarden voornamelijk nationaal georiënteerd. Het uitwisselen van gegevens tussen verschillende computerprogramma's vindt slechts op beperkte schaal plaats en het gros van de sector werkt bijvoorbeeld nog steeds met 2D lijntekeningen in plaats van dat men de 3D mogelijkheden in de CAD pakketten ten volle benut.

"Een van de hoofddoelstellingen van prodAEC is het verhogen van de slagkracht van het MKB in de bouwsector door het gebruiken en invoeren van standaarden. Hierdoor wordt het MKB op hetzelfde kansniveau gepositioneerd als de grote bouwbedrijven", aldus Manuel Martinez van AIDICO (Spanje) en prodAEC project manager op een workshop voor de bouwsector die op 4 en 5 maart jl. gehouden werd in Londen. Meer dan 50 bedrijven uit 13 landen waren vertegenwoordigd op dit evenement dat werd georganiseerd namens IAI-UK (International Alliance for Interoperability, promotor van de IFC uitwisselingsstandaard).

De potentiële voordelen van samenwerken zijn aanzienlijk in een sector met een ongekende en nog steeds stijgende hoeveelheid gegevens. Volgens Wolfgang Haas, Haas + Partner Engineering (Duitsland), is bijvoorbeeld in Duitsland de hoeveelheid 2D CAD informatie die wordt uitgewisseld in 10 jaar tijd verhonderdvoudigd. Deze gegevens zijn echter niet echt bruikbaar voor het uitwisselen van informatie tussen computerprogramma's en draagt voor een deel bij aan de faalkosten in de bouw. "De faalkosten in de Duitse bouw bedragen ongeveer 1,8 miljard euro per jaar", volgens Haas die daarbij DFX News citeert.

Hoewel de bekendheid met en het gebruik van algemene ICT standaarden van land tot land verschillend is, is er een internationale behoefte om standaarden overal in Europa te gebruiken en te harmoniseren. Om dit te bereiken heeft prodAEC een aantal gereedschappen beschikbaar gesteld. Een daarvan is proMAP, een landkaart voor processen die via het Internet te raadplegen is en die gebruikt kan worden als basis voor een projectspecifieke versie. "Het proces is even belangrijk als de gegevens en moet niet worden genegeerd," volgens Jeffrey Wix van Jeffrey Wix Consulting (Engeland) en van AEC3, reeds vanaf de oprichting bij prodAEC betrokken.

Een ander prodAEC gereedschap dat vrijelijk ter beschikking wordt gesteld is de vergelijkingsservice, verkrijgbaar in meerdere talen, waarmee bedrijven hun niveau qua gebruik en kennis van ICT standaarden kunnen vergelijken met collega-bedrijven. Een derde kennisgereedschap is de ACE IT projecten database, die als doel heeft ook op de lange termijn een informatiebron voor de bouwsector te zijn. Hierin is informatie beschikbaar over individuele projecten, de mogelijkheid wordt geboden om contacten te leggen met experts in diverse vakgebieden en er is statistische informatie en trendanalyse.

"In drie tot vier jaar hopen we het standaard beginpunt te zijn voor diegenen die zoeken naar goed advies betreffende ICT in de bouw", concludeert Martinez. "Maar ondanks het succes van prodAEC in het algemeen en deze workshop in het bijzonder zijn we er nog niet."

Christopher Groome, business manager van IAI-UK, plaatste de verrichtingen van prodAEC in een breder kader. "Initiatieven om standaarden te harmoniseren, om het gebruik ervan te bevorderen en om samen te werken zullen alleen slagen als ze daadwerkelijk zakelijk voordeel bieden voor de bouwsector. Om dit voordeel duidelijk te maken zullen we deze visie actief in de bouwsector uit moeten dragen."

Achtergrondinformatie

ProdAEC is een Europees netwerk voor het ondersteunen van de harmonisatie, implementatie en het gebruik van standaarden voor data-uitwisseling en e-business in de bouwsector. Het is begonnen als een twee jaar durend EU project, dat in april 2004 afloopt. Het netwerk zelf en de ontwikkelde gereedschappen zullen ook in de toekomst blijven bestaan. De bedrijven die er bij betrokken zijn zijn: AEC3, AIDICO, Antara, BIC Toscana, Cervenska, CSTB, H&P, STABU, Taylor Woodrow, TU-Dresden, universiteit van Lyon, universiteit van Ljubljana, Uninova en VTT.

De conclusies uit de eerste paragraaf zijn afkomstig uit prodAEC-onderzoek en van het vergelijkingsgereedschap dat door prodAEC via het Internet beschikbaar is gesteld.

Gebruikte afkortingen: ICT: informatie en communicatie technologie; IFC: industry foundation classes.

Meer informatie kan verkregen worden bij:

De prodAEC website http://www.prodaec.net
Maarten van Hezik, directeur stichting STABU, Tel. (0318) 633026,

e-mail: mvanhezik@stabu.nl