Algemene Onderwijsbond

AOb-symposium: Hoe vitaal is het Gymnasium?

UITNODIGING

Is een klassieke opleiding nog wel betaalbaar en van deze tijd? Hoe vitaal is het Gymnasium?

Utrecht, 3 maart 2004. Dinsdag 16 maart aanstaande organiseert de Belangenvereniging Gymnasiale Vorming (BGV) van de AOb (Algemene Onderwijsbond) een symposium. Centraal thema is de positie en levensvatbaarheid van Gymnasiale opleidingen. Het symposium wordt afgesloten met een debat over de vraag of het gymnasium nog wel van deze tijd is.

Uit een recent onderzoek van de BVG blijkt dat het aantal leerlingen op Gymnasiale opleidingen de laatste jaren fors gestegen is. Tegelijkertijd blijken vooral op de Gymnasiumafdelingen van scholengemeenschappen veel leerlingen het vak Grieks in de bovenbouw te laten vallen. Hierdoor wordt het geven van dit vak een dure aangelegenheid. Om zichzelf Gymnasium te mogen noemen moet een school onder andere het vak Grieks aanbieden als eindexamenvak. Omdat veel leerlingen dit vak na een paar jaar laten vallen, zijn klassen van slechts vier leerlingen geen uitzondering. De kosten per leerling kunnen hierdoor enorm oplopen. Tegelijkertijd lijkt het in de strijd om de leerlingen voor een scholengemeenschap een sterke troef te zijn als zij een Gymnasiumopleiding aanbiedt. Op het symposium zal de vraag aan de orde komen tot welke investering de klassieke opleiding in stand gehouden moet worden en wat eventuele oplossingen zijn: moet de overheid extra investeren, moeten ouders een eigen bijdrage gaan betalen, kunnen de leerlingen meer zelfstandig werken en minder lesuren hebben, et cetera.

Martin Knoop, dagelijks bestuurder van de Algemene Onderwijsbond: "Het is heel mooi dat veel leerlingen, een groeiend aantal zelfs, het gymnasium een aantrekkelijke opleiding vinden. Het is alleen wel jammer dat scholengemeenschappen het geld voor Grieks bij elkaar moeten sprokkelen. Ze kunnen het geld tenslotte maar één keer uitgeven. Eigenlijk zou de overheid ook voor deze groep begaafde jongeren extra geld moeten uittrekken. Net als bij leerlingen met een achterstand."

Het symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het AOb-rapport 'Gymnasiumafdelingen anno 2002'. De bijeenkomst staat open voor iedereen, speciaal uitgenodigd worden leraren en directies van gymnasiumafdelingen op scholengemeenschappen en zelfstandige gymnasia. Sprekers zijn Marjoleine de Vos, columniste NRC-Handelsblad en Chrisbert van Mourik, docent en vakdidacticus klassieke talen. Datum: dinsdag 16 maart 2004
Plaats: Hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9, Utrecht Tijd: 14.30 uur - 16.30 uur

Voor meer informatie over het onderzoek, of het gehele onderzoeksverslag, kijk op: www.aob.nl en klik op 'Actueel' en daarna op 'VO'. Of http://www.aob.nl/pagina.asp?DocSoortID=10#3402



Algemene Onderwijsbond