Ingezonden persbericht
PERSBERICHT WEEK 12
Vier debatten over de identiteit van de stad Utrecht
HOEZO CULTURELE HOOFDSTAD?
Op zoek naar de kunstschatten
Vorig jaar kreeg Utrecht de titel Culturele Hoofdstad van Nederland. Dit jaar viert de stad uitbundig het 750-jarig bestaan van de Domtoren. Maar in 2013 gaat Utrecht echt los: dan is het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten en hoopt de Domstad zich Culturele Hoofdstad van Europa te noemen. Hoe dan ook: Utrecht denkt zich de komende jaren cultureel te profileren. Is dat terecht? TUMULT organiseert op 16 maart de finale van de serie Parels in de luwte - vier debatten over de identiteit van de stad Utrecht. Het debat vindt plaats in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang ¬3,5/CJP&U-pas ¬2.
Suzanne Weusten, adjunct-hoofdredacteur de Volkskrant, leidt het debat, gevoerd door: Nico Jansen, hoofd culturele zaken Gemeente Utrecht, Carolien Dieleman, programmering Rotterdam 2001, Ingmar Heytze, dichter en columnist, en Giep Hagoort, lector Kunst&Economie Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Culturele omlijsting door: Danibal, mondharpist Kaasschaafcollectief, en het Utrechts vrouwenkoor Bianca C. (UCK).
'Om Culturele Hoofdstad te kunnen worden moet je als stad op internationaal cultuurgebied heel wat te bieden hebben, en dat heeft Utrecht niet,'aldus Bert van Meggelen, intendant van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Utrecht heeft weliswaar veel leuke festivals (Nederlands Film, Oude Muziek, Aan de werf, Impakt, Springdance) maar die zijn nauwelijks buiten de stadsgrenzen bekend. In het beleidsprogramma 'Cultuurbeeld 2003'stelt de Gemeente zelf al dat zonder tussenstappen Utrecht Culturele Hoofdstad organisatorisch onhaalbaar is.
De meeste culturele activiteiten, waaronder ook de Culturele Zondagen, lijken vooral de eigen bevolking te bedienen. Ook de talentvolle theatermakers en schrijvers die Utrecht huisvest zetten de stad niet internationaal op de kaart. Kan de Domstad dan wel Culturele Hoofdstad worden? En moeten we dat wel willen? 'Ik vrees dat we dan een jaar lang worden opgezadeld met overgesponsorde, groots opgezette en tamelijk holle projecten, die niets met het culturele klimaat van deze stad te maken hebben,'aldus Ingmar Heytze.
De Gemeente is echter van mening dat Utrecht zijn provinciaalse jas moet afschudden en op den duur een passend cultureel zelfbewustzijn ontwikkelen.Is dat haalbaar voor 2013 of 2018 en hoe ziet dat bewustzijn er dan uit?
Dit is laatste debat in de serie Parels in de Luwte: vier debatten over de identiteit van de stad Utrecht, georganiseerd door TUMULT & de Volkskrant
Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.