Politie Gelderland-Zuid


Onderzoek naar illegale Poolse arbeiders afgerond


De politie heeft een onderzoek naar het ronselen en tewerkstellen van Poolse arbeiders afgerond. Naar aanleiding van dit onderzoek werden op 17 februari op een recreatiepark in Ewijk 20 illegale Poolse werknemers aangehouden. Tevens werden toen drie leden van een criminele organisatie aangehouden. In totaal werden in dit onderzoek 30 personen aangehouden. Daarvan zitten momenteel nog vier personen, drie Polen en de 32-jarige eigenaresse van een uitzendbureau in Druten, in gevangenhouding. Tevens werd in Polen een verdachte aangehouden. Alle andere aangehouden verdachten zijn inmiddels uit Nederland uitgezet.

Uit het ingestelde onderzoek is gebleken, dat de criminele organisatie zich bezig hield met het ronselen van Polen in hun land van herkomst voor tewerkstelling in Nederland. Deze Polen werden tegen betaling van een reis- en bemiddelingssom van enkele honderden euro's naar Nederland gelokt met de belofte dat zij hier in diverse branches konden komen werken en veel geld konden verdienen. In plaatselijke kranten in Polen werden advertenties geplaatst om geïnteresseerden te benaderen. Voor de juiste documenten zou worden gezorgd. Ook zorgde de organisatie voor transport vanuit Polen naar Nederland.

De voorkeur van de organisatie ging uit naar mensen met een Pools paspoort. Met dit paspoort mag men in Nederland niet werken maar daar had men een oplossing voor. Als de mensen eenmaal in Nederland waren, werden zij voorzien van een valse Duitse identiteitskaart. Voor een ingezetene van een EU lidstaat is het gemakkelijk, en ook toegestaan, om in Nederland te komen werken.
Voor een valse Duitse identiteitskaart moest men gemiddeld een bedrag van 500 euro betalen. Op deze wijze verbleven zij onder een valse identiteit in Nederland. Daarnaast werden de Polen door de groepering voorzien van een Sofi-nummer. Dit Sofi-nummer werd door de organisatie geregeld en betrof een bestaand Sofi-nummer van iemand die legaal in Nederland verbleef en werkte. Door de hoogwaardige kwaliteit van de valse documenten werden diverse instanties op het verkeerde been gezet. Zo maakten de bezitters van deze bescheiden onder andere ook gebruik van medische voorzieningen in Nederland.
Mocht men behoefte hebben aan andere valse (Poolse) documenten, zoals rijbewijs, kentekenbewijzen of autoverzekeringspapieren, werd ook daar tegen forse betaling zorg voor gedragen.

Naar aanleiding van bij de politie binnengekomen informatie, welke inhield dat een organisatie zich kennelijk bezig hield met het tewerkstellen van Poolse mensen in Nederland en hiertoe veelvuldig identiteits- dan wel andere documenten vervalsten, is in januari 2004 een onderzoeksteam geformeerd, bestaande uit politie, marechaussee en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Siod). Het team kreeg gedurende het onderzoek dat volgde ondersteuning van de vreemdelingendienst en de sectie financiële onderzoeken. Deze sectie heeft o.a. in samenwerking met de Siod zich gericht op ondersteuning in de bewijsvoering die mogelijk zal leiden tot ontneming van het behaalde financiële voordeel.


Nijmegen, 15 maart 2004


Marie-José Verkade
telefoon (06) 53 35 93 79



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --