Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl



Nr. 2004/55
15 maart 2004

Embargo:
15 maart 2004 tot
16.00 uur

Staatssecretaris Rutte blij met 'Pensioenkijker'.

Staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de 'pensioenkijker' die op verzoek van de ouderenorganisaties is ontwikkeld en die op 15 maart 2004 in Den Haag werd gepresenteerd.
Rutte noemde het belangrijk dat mensen zich op tijd verdiepen in hun pensioenvoorziening. In de pensioenwet zal Rutte vastleggen hoe duidelijk de informatie over pensioenaanspraken moet zijn.

Toespraak door staatssecretaris M. Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de start van de campagne 'Pensioenkijker' op 15 maart 2004 in Den Haag.

Een goed initiatief van de ouderenorganisaties om te vragen een pensioenkijker te ontwikkelen. Mijn complimenten. Maar niet alleen de ouderenorganisaties verdienen een schouderklopje. Vooral ook complimenten voor de vele organisaties die samen hebben gewerkt en nog steeds samenwerken om de pensioenkijker tot een succes te maken. Ik wil het vandaag niet laten bij woorden van waardering. Ook financieel wil ik u een steuntje in de rug geven. En wel met een eenmalige extra subsidie van 50.000 euro.

Toch nog geld in deze tijd van bezuinigen. Waaruit blijkt hoe belangrijk ik het vind dat mensen weten hoe hun pensioen is geregeld. Heel veel mensen hebben daar geen flauw idee van. Te veel mensen zijn niet geïnteresseerd in hun pensioen. Vooral jongeren zien het pensioen als iets van later zorg. Natuurlijk, ik begrijp best dat de eerste vraag van een achtentwintigjarige sollicitant aan een nieuwe werkgever niet is: hoe is het hier geregeld met de pensioenen? Maar het andere uiterste: dat zie ik over een jaar of dertig wel, dat is ook niet goed. Want wie op 58-jarige leeftijd merkt dat zijn of haar pensioen niet goed is geregeld, heeft echt een probleem.

Pensioenregelingen zijn vaak ingewikkeld. Pensioenfondsen hebben allemaal hun eigen, verschillende manieren om de mensen te informeren over hun pensioenaanspraken. Die verschillen vind ik niet erg. We hoeven niet één standaard te maken voor informatie over pensioenen. Daarvoor zijn er ook te veel verschillende regelingen. Maar we moeten wel eisen stellen aan de kwaliteit van de pensioeninformatie. Die informatie moet glashelder zijn. Concreet. In voor ieder leesbaar Nederlands. Begrijpelijk, liefst in één oogopslag.

De initiatiefnemers van de pensioenkijker willen met een reeks activiteiten bevorderen dat mensen na gaan denken over hun eigen pensioenregeling. Daar ook naar gaan informeren. En als dat nodig is zaken regelen. Op tijd, als het nog kan.

Duidelijkheid over pensioenaanspraken. Mensen moeten weten waar ze met hun pensioen aan toe zijn. Daarom gaan we in de pensioenwet vastleggen hoe duidelijk de informatie over de pensioenaanspraken moet zijn. Duidelijkheid ook over het bestuur van de pensioenfondsen. Ook dat moet goed zijn geregeld.

Ik volg de discussie over goed bestuur, good governance, met belangstelling.
Sterker, ik moedig die discussie aan. Omdat ik vind dat de deelnemers aan pensioenfondsen inzicht moeten hebben in het doen en laten van de fondsen.

Eind vorig jaar heb ik de pensioenfondsen opgeroepen na te gaan denken over het thema 'goed bestuur'. Die oproep was niet aan dovemansoren. De discussie over goed bestuur is op gang gekomen. Veel pensioenfondsen beraden zich op bestuursvormen die het beste passen bij hun organisatie. Ze denken na over vormen van toezicht. Ze vragen zich af tegenover wie het bestuur verantwoording af moet leggen.

Een goed moment om daar met elkaar over van gedachten te wisselen. Vorig jaar heb ik u beloofd dit jaar een studiedag te zullen beleggen over goed bestuur. Dat gaat in juni gebeuren. Een mooie gelegenheid om te discussiëren over de stand van zaken op dit moment. Om ervaringen uit te wisselen. Om van elkaar te leren. Om conclusies te trekken over eigentijdse bestuursvormen.

Terug naar de pensioenkijker. De initiatiefnemers van de pensioenkijker bevorderen dat pensioengerechtigden de weg gaan verkennen in de pensioenwereld. Het is aan werkgevers en werknemers, die het in de eerste plaats voor het zeggen hebben in pensioenland, ervoor te zorgen dat door de pensioenkijker een helder beeld opdoemt van een van de mooiste Nederlandse regelingen: ons pensioenstelsel.


- LET OP EMBARGO -

15 mrt 04 16:00