Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Maandag 15 en dinsdag 23 maart 2004

Specialistische gesprekstechnieken bij vermoedens van kindermishandeling

Bij vermoedens van kindermishandeling mág de hulpverlener zich ermee bemoeien in het belang van het kind. Want alleen dan is er een kans dat kind én ouders geholpen kunnen worden. Het bespreekbaar maken van ernstige opvoedingsproblemen en vermoedens van kindermishandeling is daarbij stap de eerste stap. Maar hoe doe je dat?

Doelgroep

GZ-psychologen, eerstelijnspsychologen, orthopedagogen, kinderartsen, maatschappelijk werkers, psychiaters, medewerkers in de pleegzorg, vertrouwenspersonen, gezinsvoogden, kinderrechters, leerlingbegeleiders, leerplichtambtenaren, medewerkers van bureau Halt en reclasseringsmedewerkers.

Doelstelling

Na afloop van de cursus beschikken de deelnemers over basiskennis op het gebied van kindermishandeling en kunnen zij deze kennis toepassen in gesprekken met ouders, wanneer er sprake is van een vermoeden van mishandeling. Zij kunnen een gesprek met ouders en kinderen professioneel voorbereiden en beschikken over een breed repertoire aan manieren om mishandeling bespreekbaar te maken, zowel in gesprekken met ouders, als met het kind of de jongere.

Inhoud

* het herkennen van signalen in dossiers;
* het voorbereiden van een gesprek;

* kennis van soorten plegers als achtergrond bij de gespreksvoering met ouders;

* methodiek van het 'slecht nieuws gesprek', toegespitst op het bespreekbaar maken van vermoedens;

* praten met ouders bij vermoedens van kindermishandeling;
* omgaan met weerstand, angst of agressie in een gesprek;
* signalen en ingangen tot hulp kunnen herkennen in een gesprek;
* meta-communicatie en bespreken van non-verbale communicatie;
* ontwikkelingspsychologische aspecten bij het praten met kinderen tussen 6 - 12 jaar en het praten met pubers/adolescenten;
* praten met kinderen bij vermoedens van mishandeling;
* signalen van kindermishandeling;

* enige tips voor verslaglegging.

Docent

Drs Harriet Hofstede, GZ-psycholoog, specialist op het gebied van diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik van kinderen, waarbij zij o.a. werkt met de methode beeldcommunicatie volgens de principes van de hermeneutische psychotherapie. Harriet Hofstede is sinds 1996 als specialist op het gebied van therapie en eerste opvang na seksueel misbruik verbonden aan het OZC-Amstelmonde, een instelling voor moeilijk lerende kinderen/jongeren en jong volwassenen. Sinds november 2002 werkt zij op de nieuw opgezette OZC-Amstelmonde polikliniek voor diagnostiek en behandeling in Amsterdam-Noord.

Tijdstip

Van 9.30 - 16.30 uur. Tussen de middag zal voor een lunch worden gezorgd.

Kosten

Euro 382,50 inclusief lunches en literatuurklapper.

Meer informatie

RINO Noord-Holland De RINO Noord-Holland is een landelijk werkende organisatie die nascholings- en opleidingsactiviteiten organiseert voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

---


---

Laatst gewijzigd: 09-12-2003