Universiteit van Amsterdam

Persbericht Universiteit van Amsterdam


woensdag 10 maart 2004

IMISCOE: Europees kennisnetwerk voor immigratie en integratie

Op zaterdag 13 en zondag 14 maart vindt aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) de eerste bijeenkomst plaats van IMISCOE, het nieuwe Europees kennisnetwerk voor vraagstukken rond migratie, integratie en sociale cohesie. Vertegenwoordigers van negentien Europese onderzoeksinstituten zetten dan de eerste stap in het samenbrengen van kennis over oorzaken en gevolgen van internationale migratie, vestiging en integratie van immigranten en hun nakomelingen, en de gevolgen daarvan voor de samenleving in het ontvangende land. Coördinator van het netwerk dat wordt opgezet met subsidie van de Europese Commissie - is prof. dr. Rinus Penninx van het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies (IMES) van de UvA.

Immigratie en integratie staan in heel Europa hoog op de politieke en beleidsmatige agenda. Om het Europees beleid op dit gebied beter te kunnen onderbouwen, is meer kennis nodig. Hoewel de Europese wetenschappelijke instituten door het grensoverschrijdende karakter van het onderzoeksterrein al veel samenwerken, kan de samenwerking nog beter worden gestructureerd en het onderzoek worden toegespitst op Europese beleidsvragen. Hoe kun je bijvoorbeeld een vraag- en aanbodgestuurde migratie reguleren? Hoe kunnen migranten het beste integreren? Hoe kun je ervoor zorgen dat sociale cohesie blijft bestaan? Met de oprichting van IMISCOE International Migration, Integration and Social Cohesion in Europe kan hier gericht onderzoek naar worden gedaan.

300 wetenschappers
IMISCOE brengt meer dan 300 wetenschappers uit tien verschillende landen samen, afkomstig uit de sociale wetenschappen (politicologie, sociologie, antropologie, communicatiewetenschap, sociale geografie, educatie, economie), geesteswetenschappen (geschiedenis, taalkunde, filosofie) en rechtswetenschappen. De Europese Commissie heeft voor een periode van vijf jaar 4,5 miljoen euro uitgetrokken om onderzoeksprogramma s op elkaar af te stemmen, trainingstrajecten op te zetten en een infrastructuur te realiseren waarmee onderzoeksinformatie optimaal beschikbaar wordt gemaakt. De subsidie komt voort uit het zogenaamde Zesde Kaderprogramma van de EU, dat het onderzoek naar migratie, immigratie en multiculturalisme in Europese kennissamenlevingen stimuleert.

Onderzoeksclusters
In IMISCOE werken negentien Europese onderzoeksinstellingen samen die aantoonbaar tot de top van het vakgebied behoren en wier onderzoek al is ingebed in internationale netwerken. Het netwerk blijft daarnaast toegankelijk voor individuele toponderzoekers wier expertise een belangrijke bijdrage kan leveren. Het lopende onderzoek van de IMISCOE-partners zal worden ondergebracht in negen homogene onderzoeksclusters (zie onder). Onderzoekers in deze clusters zullen intensief informatie uitwisselen over hun researchactiviteiten en vervolgens de strategische keuzes maken die nodig zijn om een coherent researchprogramma op te zetten. Binnen negen maanden na de officiële start van IMISCOE komen de negen clusters met zogenoemde state of the art-rapporten , die het onderzoek in alle domeinen van de negen clusters in kaart moeten brengen.

Die rapporten moeten ook beschrijven hoe het lopende onderzoek in dat kader past. In algemene termen moeten ze ook de richting van nieuw onderzoek aangeven, met concrete voorstellen over hoe de onderzoekslijnen moeten worden samengebracht. Ongeveer eenderde van het geld van de EU is bestemd voor de onderzoeksintegratie binnen de clusters in de eerste drie jaar van het project. Speciale aandacht is er voor het stimuleren van de ontwikkeling van onderzoeksinstellingen en expertise in het zuiden (zowel EU-landen ten noorden van de Middellandse Zee als zendende landen ten zuiden en oosten ervan) en in Centraal en Oost-Europa. Naar verwachting zal het nieuwe onderzoeksprogramma van IMISCOE per 1 april 2004 van start gaan. IMISCOE heeft haar onderzoeksprogramma ingedeeld in de volgende onderzoeksclusters:
* internationale migratie en de regulering ervan
* oorzaken en gevolgen van international migratie: migratie en ontwikkeling
* verblijfsrechtelijke status, burgerschap en politieke integratie
* werk, ondernemerschap en economische integratie
* sociale integratie en mobiliteit: educatie, huisvesting en gezondheidszorg
* taalkundige, culturele en religieuze diversiteit
* interetnische relaties, identiteit, representatie en discriminatie
* gender, leeftijd en generaties

* politiek en beleid van steden en landen t.a.v. migratie en integratie.

Deelnemende kennisinstellingen

In IMISCOE werken de volgende kennisinstellingen samen: Universiteit van Amsterdam (IMES), Université de Liège (CEDEM), Fundaçao da Universidade de Lisboa (CEG), Stockholms Universitet (CEIFO), Universidade de Coimbra (CES), University of Oxford (COMPAS), Universidad de Deusto (Research Unit on Migration, Management of Diversity and Social Cohesion), Otto-Friedrich-Universität Bamberg (EFMS), Erasmus Universiteit Rotterdam (ERCOMER), Forum Internazionale ed Europeo di Recherche sull Immigrazione (FIERI), International Centre for Migration Policy and Development (ICMPD) in Vienna, Universität Osnabrück (IMIS), Institut National dÉtudes Démographiques (Section International Migration and Minorities), Österreichische Akademie der Wissenschaften (ISR/IWE), Centre National de la Recherche Scientifique (Migrinter), Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (NIDI), Swiss Forum for Migration and Population Studies, University of Sussex (SCMR), Universidade Nova de Lisboa (SociNova).


Informatie
Meer informatie vindt u op: www.imiscoe.org en www.uva.nl.


---