Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Pakket van maatregelen op tafel

Brabant krijgt veiligheid en kansen met meer ruimte voor de grote rivieren

Om de extreem hoge waterstanden in de grote rivieren en de veiligheidsrisico's als gevolg daarvan, in Brabant het hoofd te kunnen bieden is een breed pakket van maatregelen opgesteld. Het gaat hierbij om maatregelen voor de korte en lange termijn die de rivieren meer ruimte geven en in staat stellen indien nodig, meer water te kunnen opvangen en af te voeren. De bedoeling is dat de maatregelen worden gecombineerd met andere doelen zoals landbouw, natuur en recreatie. Meest in het oogspringende maatregelen zijn het inzetten van de Noordwaard langs de Nieuwe Merwede, de Overdiepse Polder langs de Bergsche Maas en de Zuiderklip in De Biesbosch. Het pakket van maatregelen is opgesteld door de stuurgroep Benedenrivieren, onder voorzitterschap van gedeputeerde Lambert Verheijen. Op verzoek van staatssecretaris Schultz bereidt de stuurgroep in overleg met de streek een advies voor aan haar.

De voorgestelde maatregelen, kosten circa 500 miljoen euro, zijn gebaseerd op de uitgangspunten van het Rijk voor het waterbeleid: anticiperen in plaats van reageren, meer ruimte naast techniek en verantwoordelijkheden niet afwentelen.
Gedeputeerde Verheijen: "De maatregelen die we voorstellen zijn voldoende effectief en kunnen rekenen op steun in de regio. Voor zowel de korte en lange termijn is het een goed en zorgvuldig afgewogen pakket. Het biedt een goed uitgangspunt voor overleg met betrokken bewoners en partijen in de regio".
Dit jaar zal het kabinet een standpunt innemen over een pakket van maatregelen dat er voor moet zorgen dat uiterlijk in 2015 een veilige Rijnafvoer garandeert (de Maas doet hierin alleen mee benedenstrooms van


Heusden). Hiervoor is een planologische kernbeslissing in voorbereiding, de PKB Ruimte voor de rivier.

Regio betrokken
De provincie Noord-Brabant is van meet af aan intensief betrokken bij het planproces. Vanaf de start in 2002 is in de regio met betrokken gemeenten, waterschappen en tal van andere instanties onderzoek gedaan naar mogelijke maatregelen. Dit heeft geresulteerd in een lijst van ruim 40 potentiële maatregelen voor het benedenrivierengebied. Maatregelen die meer of minder effectief zijn en een bepaalde bijdrage kunnen leveren in de ruimtelijke kwaliteit. De stuurgroep Benedenrivieren heeft een 'eerste proeve' van het voorkeurspakket samengesteld (het regioadvies in ontwikkeling) en zal dit na de oriënterende overleggen - al dan niet aangepast - bespreken met de stuurgroep Bovenrivieren en met het Rijk. Een formele reactie van de provincie en andere instanties aan het kabinet is pas aan de orde op het moment dat de PKB Ruimte voor de rivier (het regeringsvoornemen) is vastgesteld. Verwacht wordt dat dit eind 2004 / begin 2005 het geval zal zijn.

Duidelijkheid voor bewoners
In de planstudie wordt onderscheid gemaakt in maatregelen voor de korte (periode tot 2015) en lange termijn (periode 2015-2100). De provincies hebben steeds gepleit vooral op de toekomst te anticiperen en flexibel met tijd en geld om te springen. Het rijk is hier vooralsnog terughoudend op vanwege budgettaire aspecten, maar heeft deze gedachte wel in beraad.
In het nu voorliggende pakket is sprake van een aantal verstrekkende en ingrijpende maatregelen die het nodige vraagt van bewoners en bedrijven in de betrokken gebieden. Partijen in het gebied hebben nadrukkelijk verzocht om grootschalige maatregelen om daarmee op korte termijn duidelijkheid te verkrijgen voor de toekomst. Betrokkenen stellen zich constructief op en in toenemende mate ontstaat er steun voor deze maatregelen. Maar betrokkenen verlangen nadrukkelijk ook een tegenprestatie van de overheid: een snelle besluitvorming gevolgd door een voortvarende aanpak van de uitvoering, reële tegemoetkomingen in de sfeer van (schade)vergoedingen en zekerheid over ontwikkelingsmogelijkheden in de toekomst.
Gedeputeerde Verheijen heeft bij de staatssecretaris, mevrouw Schultz eerder expliciet aandacht gevraagd voor een snelle besluitvorming en voorgesteld om het project Overdiepse Polder als voorbeeldproject rivierverruiming nog dit jaar een planstudie te starten.
Het voorgestelde pakket van maatregelen betekent ook dat omstreden maatregelen als groene rivieren niet langer in beeld zijn. Desondanks bestaat wel de nadrukkelijke wens om het pakket te combineren met retentie bovenstrooms (nabij Arnhem/Nijmegen). Door het realiseren van een dergelijk pakket, zal er in Noord-Brabant geen sprake behoeven te zijn van lange termijn-reserveringen.



Provincie Noord-Brabant