Gemeente Rotterdam

Persbericht

10 maart 2004

Waterbedrijf Europoort, Koninklijke Landmacht en de gemeenten Maassluis en Rotterdam voeren gezamenlijke nooddrinkwateroefening uit.

In de week van 12 tot 19 maart 2004 vindt een nooddrinkwateroefening plaats. De opzet van deze oefening is uniek door de grote schaal van de oefening, doordat er zoveel verschillende partijen bij betrokken zijn en door het scala aan technische en organisatorische aspecten dat wordt geoefend. Een nooddrinkwatervoorziening is nodig in het geval dat de levering van drinkwater in gevaar komt. Bijvoorbeeld als de grondstof van het drinkwater voor deze regio - oppervlaktewater - langdurig niet beschikbaar is door een zware verontreiniging of een andere ramp. In zo'n geval is Waterbedrijf Europoort verplicht om ervoor te zorgen dat iedere inwoner van de getroffen gemeenten drie liter drinkwater per dag kan krijgen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de verdeling van het nooddrinkwater. De Koninklijke Landmacht kan worden ingeschakeld voor logistieke ondersteuning in deze zeer uitzonderlijke situatie.

Wat gaat er gebeuren?
In deze oefening zal het waterbedrijf samen met de gemeenten Rotterdam en Maassluis enkele belangrijke onderdelen van het nooddrinkwaterplan van het waterbedrijf oefenen. Er zal nooddrinkwater per waterboot worden aangevoerd vanuit de drinkwaterproductielocatie Baanhoek in Dordrecht naar twee overslagpunten: één op de Parkkade in Rotterdam en één op 't Hoofd in Maassluis. De aan- en afvoer van materialen, montage van leidingdelen, pompen e.d. wordt uitgevoerd door het 100 Bevoorrading en Transportbataljon van de Koninklijke Landmacht uit Garderen. Bij de uitvoering van de werkzaamheden worden de militairen bijgestaan en geadviseerd door monteurs van Waterbedrijf Europoort. Daarnaast houdt de Koninklijke Landmacht zich o.a. bezig met het verkennen van distributiepunten voor de bevolking. Op de wateroverslagpunten in Maassluis en Rotterdam komen 2 waterzakken van ongeveer 10 meter lang, 4 meter breed en 1 meter hoog te liggen. Vanaf een steiger wordt een nooddrinkwaterleiding gelegd naar de waterzakken om deze direct vanuit een waterboot te kunnen vullen. Vervolgens wordt het water uit deze 45 m3 waterzakken overgepompt naar kleinere waterzakken van 10 m3. Deze worden op vrachtwagens van de Koninklijke Landmacht getransporteerd naar de distributiepunten. Op woensdag 17 maart zal in Maassluis en Rotterdam geoefend worden met het uitdelen van het nooddrinkwater. Scholieren van het Accent College in Maassluis en het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam zullen als figuranten worden ingezet om het water in ontvangst te nemen. Medewerkers van de gemeenten gaan uitproberen hoe ze het uitdelen van de drie liter water per persoon het beste kunnen organiseren. Ze worden voor de handhaving van de openbare orde ondersteund door de politie en militairen van de Nationale Reserve. Het waterbedrijf wil daarnaast onderzoeken hoe lang een groep mensen er in de praktijk over zal doen om per persoon drie liter water te tappen. Op deze manier kan het waterbedrijf berekenen hoe lang het ongeveer duurt voor een waterzak van 10.000 liter leeg is en hoe lang een vrachtwagen op een distributiepunt moet blijven staan om alle 2.500 burgers die hier hun water mogen halen van water te kunnen voorzien. Naast deze oefeningen van technische en praktische aard is er tijdens deze nooddrinkwateroefening ook veel aandacht voor de procedurele en bestuurlijke kant van de nooddrinkwatervoorziening. Zo zal de veiligheidsstaf van de gemeente Maassluis o.a. de procedure voor aanvraag van militaire bijstand beoefenen.

Waarom een samenwerking tussen Waterbedrijf Europoort en de Koninklijke Landmacht? De samenwerking tussen Waterbedrijf Europoort en de gemeenten in haar verzorgingsgebied is wettelijk geregeld. De samenwerking tussen het waterbedrijf en de Koninklijke Landmacht is dat niet. In het geval dat een noodsituatie in de drinkwatervoorziening zich voordoet, kan het waterbedrijf de (coördinerend) burgemeester vragen om militaire bijstand. Er kan dan een beroep gedaan worden op de Koninklijke Landmacht voor de logistiek en aanleg van het nooddrinkwatersysteem. In 2001 hebben WBE en de Koninklijke Landmacht hiervoor een samenwerkingsconvenant afgesloten, waarin onder meer is afgesproken om gezamenlijk opleidingen en oefeningen te verzorgen. Deze oefening met de Landmachteenheid 100 Bevoorrading en Transportbataljon uit Garderen is hier een voorbeeld van. De eenheid beschikt over een ruime kennis op het gebied van drinkwatervoorziening en is naast het aanleggen van een waterleiding ook in staat om met een mobiele waterzuiveringsinstallatie oppervlaktewater te zuiveren tot drinkwater. Naast deze bijzondere taken is de eenheid verantwoordelijk voor het transport van allerlei goederen van munitie tot brandstof en etenswaren.

Meer weten?
Meer informatie over de oefening is terug te vinden op de websites van de betrokken organisaties:

www.waterbedrijfeuropoort.nl
www.maassluis.nl
www.rotterdam.nl
www.landmacht.nl


- einde bericht -


---

Informatie voor de redactie (