Gemeente Ede

nummer 51 / Ede, 12 maart 2004

Meter maakt grondwater zichtbaar

Gemeente Ede heeft samen met Waterschap Vallei en Eem een educatieve grondwatermeter laten plaatsen aan de Doesburgerdijk in Ede. Wethouder Peter van 't Hoog onthulde vrijdagmiddag samen met Dijkgraaf Klaas van de Langemheen de grondwatermeter. De grondwatermeter maakt het grondwater boven de grond zichtbaar. De meter is geplaatst ter gelegenheid van het onlangs gereed gekomen Waterplan. In dit Waterplan geven de gemeente en andere waterbeheerders aan hoe zij de komende jaren met beheer van grond-, oppervlakte- en afvalwater willen omgaan.

De educatieve grondwatermeter bestaat uit een roestvrijstalen peilbuis met een doorzichtig venster, die boven de grond uitsteekt. Wandelende of fietsende voorbijgangers kunnen aflezen hoe diep het grondwater onder het maaiveld staat. Op twee panelen wordt informatie gegeven over water in de omgeving, verdroging van de bodem, welke problemen dit tot gevolg heeft en welke maatregelen worden genomen om verdroging tegen te gaan. De educatieve grondwatermeter is door kunstenaar Martin Borchert ontworpen.

De educatieve grondwatermeter komt voort uit het project Water in de Peiling. Dit is een landelijk samenwerkingsproject van de provinciale Milieufederaties, de provinciale Consulentschappen voor Natuur- en Milieueducatie en diverse partners, zoals gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven. Doel van dit project is om de relatie tussen grondwater en het gebruik van de omgeving duidelijk te maken.

In Nederland komen steeds meer van deze meters te staan. Er staan er nu 14 in Drenthe, 3 in Utrecht, 9 in Overijssel en 15 in Noord-Brabant. De grondwatermeter in Ede is, na die in Apeldoorn, de 2e in Gelderland. De Gelderse Projectgroep Water in de Peiling, waarvan Ede deel uitmaakt, probeert in totaal 10 grondwatermeters te plaatsen in de provincie.

De locatie voor de Edese meter is zorgvuldig uitgezocht. De grondwatermeter is geplaatst aan de rand van de wijk Kernhem. Deze wijk is volgens de gemeente een goed voorbeeld van de bedoeling van duurzaam waterbeheer, zoals dat in het Waterplan staat beschreven. De wijk Kernhem wordt op een duurzame wijze gebouwd. Door zo min mogelijk in te grijpen in de natuurlijke waterhuishouding wijzigt de grondwaterspiegel niet of nauwelijks. Het op peil houden van de grondwaterspiegel voorkomt verdroging van natuurgebieden in de omgeving. Ook de bestaande groenstructuur wordt gehandhaafd en uitgebreid. Een te grote verandering in de grondwaterspiegel zou dat onmogelijk maken.

---