Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

VNG bezorgd over overdracht Wsw-indicatie naar CWI (12/03/04)

De VNG maakt zich zorgen over de voorgenomen overdracht van de indicatiestelling voor de Wet sociale werkvoorziening (WSW) naar het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Wij zijn niet overtuigd van de noodzaak van de voorgenomen overdracht van de indicatie naar het CWI. Het idee dat de WSW-indicatie niet onafhankelijk genoeg zou zijn, is gebaseerd op cijfers uit 2000, dit is slechts twee jaar na de gewijzigde indicatiestelling. Vanuit dit gegeven ligt het meer voor de hand om gemeenten in de gelegenheid te stellen de implementatiefase van de in 1998 gewijzigde indicatiestelling af te ronden, in plaats van in een vroeg stadium te concluderen dat deze niet onafhankelijk genoeg is.

Wij zetten vraagtekens bij de haalbaarheid van de sluitende aanpak. De sluitende aanpak die met het wetsvoorstel wordt beoogd, kan naar onze mening alleen zin hebben als de WSW een verplichtend karakter heeft. Het wetsvoorstel laat het vrijwillige karakter van de WSW echter ongemoeid en geeft overigens ook onvoldoende waarborgen dat een sluitende aanpak zal plaatsvinden.

Het is opmerkelijk dat als een van de doelstellingen voor de overdracht van de indicatie de stroomlijning met andere vormen van indicatie voor arbeidsmarktmaatregelen wordt genoemd. De WSW is immers geen arbeidsmarktinstrument, maar een voorziening voor een specifieke doelgroep.

Het feit dat er sprake is van een vrijwillige voorziening voor een specifieke doelgroep draagt ertoe bij dat specifieke eisen moeten worden gesteld aan het indicatieproces en de daarbij te betrachten zorgvuldigheid. In dit verband hebben wij expliciet aandacht gevraagd voor inschakeling van bestaande deskundigheid en expertise, het naar onze mening te korte tijdpad, de kwaliteit van de informatie-uitwisseling en de desintegratiekosten bij gemeenten en schappen. Wij vinden het onaanvaardbaar dat gemeenten en schappen met boventallig personeel zouden worden geconfronteerd, terwijl tegelijkertijd aanwezige deskundigheid dreigt te verdwijnen.

Vorig jaar hebben wij tijdens de voorbereiding van de behandeling van het wetsontwerp door de vaste kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 29 oktober 2003 ons standpunt aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt. In november hebben we ons standpunt in een brief herhaald. Wij meenden nu nogmaals, met het oog op de Tweede Kamer behandeling in de week van 15 maart 2003, ons standpunt onder de aandacht van de Kamerleden te moeten brengen. Te meer omdat de reeds door het CWI en het ministerie van SZW in gang gezette voorbereidingen, onze zorgen over de voorgenomen overdracht bevestigen.

De invoeringsdatum van de overdracht is voorzien op 1 oktober 2004.