Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

volksgezondheid

Reactie van de CG-Raad op het plan om een no claim in de zorg in te voeren

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad wijst het voorstel van minister Hoogervorst om in de zorg een no-claim regeling in te voeren af. Het voorgestelde plan werkt rechtsongelijkheid in de hand. Voor de CG-Raad is dat onaanvaardbaar.

In 2006 komt er een verplichte basisverzekering voor iedereen (ziekenfonds en particulier) met daarbij een eigen risico van 250 euro per jaar. Minister Hoogervorst werkt momenteel echter aan een plan voor een no-claim regeling waardoor het eigen risico komt te vervallen. Het idee is om groepen verzekerden in clusters te plaatsen en per cluster een zorgconsumptie (drempel) te berekenen. Verzekerden die in een jaar weinig gebruik maken van zorg (onder de drempel van 200 á 250 euro per jaar blijven) worden via deze regeling beloond. Zij krijgen een deel van hun betaalde premie terug van de verzekeraar. Momenteel werkt de Raad van State aan een advies over de regeling die in april door het kabinet zal worden behandeld. Geplande ingangsdatum is 1 januari 2005 voor ziekenfondspatiënten en 2006 voor particulier verzekerden. Regeringspartijen CDA, VVD en D66 hebben zich positief uitgelaten over het idee om mensen te belonen voor minder artsenbezoek.

Het no-claim systeem is bekend van de autoverzekering. Een autobezitter wordt beloond voor juist rijgedrag en het vermijden van schade aan de auto. No-claim in de zorg wil mensen belonen voor preventief, gezond gedrag en bewuster gebruik van medische zorg. Gezonde mensen worden door middel van de regeling beloond.

Een vergelijking tussen schade aan autos en de gezondheid van mensen kan volgens de CG-Raad niet gemaakt worden. Mensen worden onvrijwillig ziek, hebben aangeboren beperkingen of ondervinden ernstige schade aan hun gezondheid door een ongeval buiten hun schuld. Gezond gedrag zal geen einde maken aan hun noodzakelijke zorgconsumptie. Een keuze voor minder zorg is er niet. Bovendien maken zij terecht gebruik van hun recht op zorg. Gevolg van de voorgestelde no-claim regeling voor deze groepen is dat zij elk jaar boven de drempel uitkomen en hun premiekorting mislopen. Terwijl artsenbezoek (met name naar specialisten en therapeuten) mede bedoeld is voor controle waardoor ernstiger ziektebeelden kunnen worden voorkomen. In wezen dus preventief gedrag waar zij in de nieuwe regeling voor gestraft zullen worden met een hoge premie.

Ongezonde mensen kunnen zorg gaan uitstellen, waardoor ze later duurdere zorg nodig hebben cq. ernstiger ziek worden. Voor mensen die er een ongezonde leefwijze op na houden is het maar de vraag of zon regeling voldoende stimulans is om van leefwijze te veranderen. Het lijkt de CG-Raad geen bepalend sturingsmechanisme. Mensen daadwerkelijk tot gedragsverandering aanzetten vraagt om investering op allerlei terreinen en een lange adem.

Er is nog veel onduidelijkheid over de invulling van de regeling. Welke criteria zullen gehanteerd worden bij de samenstelling van de clusters? Hoe stelt men het bedrag vast van aanvaardbare zorgconsumptie? De CG-Raad blijft de ontwikkelingen van dit voorstel nauwlettend volgen.

(Geplaatst: 12 maart 2004)
---