BEX VAN DER SCHANS

Persbericht

PaVEM: landelijke oproep vrijwilligers voor Thuislesorganisaties

Den Haag, vrijdag 12 maart 2004

In het kader van de landelijke Vrouwenestafette 'Kleurrijk talent' presenteren vanochtend Paul Rosenmöller, voorzitter commissie PaVEM en wethouder Pierre Heijnen van de gemeente Den Haag in de bibliotheek Schilderswijk te Den Haag hun afspraak om thuislesorganisatie Stichting Ontmoeting Buitenlandse Vrouwen (OBV) uit te breiden met een fors aantal vrijwilligers. Commissielid Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima spoort gemeenten aan het voorbeeld van Den Haag te volgen en doet een landelijke oproep aan vrouwen zich aan te melden als vrijwilligster. Dankzij de capaciteitstoename van de stichting OBV zullen zo'n 250 extra allochtone vrouwen Nederlandse les kunnen krijgen. De gemeente Den Haag staat garant voor de financiering van het project.

Met een extra subsidie geeft de gemeente Den Haag een krachtige impuls aan de professionalisering van het OBV en stimuleert zo actief de integratie van tientallen geïsoleerde allochtone vrouwen in haar stad. Het bedrag stelt het OBV in staat dit jaar 150 extra vrijwilligers aan te trekken in de komende twee jaar. Tevens is de intentie uitgesproken om dit in 2005 te herhalen. Dit betekent een verdubbeling van de gemiddelde instroom van nieuwe vrijwilligers. Het aantal allochtone vrouwen dat Nederlandse les kan krijgen neemt hierdoor toe met bijna dertig procent. De financiële toezegging van de gemeente Den Haag is opgenomen in de Haagse participatieagenda. Hierin staan afspraken die de commissie met de gemeente heeft gemaakt om de participatie van allochtone vrouwen te bevorderen (zie bijlage).

Draagkracht voor thuislesorganisaties
Met de oproep van Prinses Maxima aan gemeenten om het Haagse voorbeeld te volgen en extra vrijwilligers te werven benadrukt ze de ambitie van de commissie om de landelijke draagkracht voor thuislesorganisaties te vergroten. Rosenmöller, aanvullend: 'Thuislescentra spelen een ontzettend belangrijke rol in het bereiken van geïsoleerde allochtone vrouwen en het onderwijzen van de Nederlandse taal. Ik nodig gemeenten nadrukkelijk uit de centra de steun te geven die ze verdienen!' De gemeente Rotterdam anticipeert op deze oproep. Zij gaat nog dit jaar de Stichting Leer en Ontmoetingsprojecten voor Vrouwen (LOV) financieel ondersteunen bij haar wervingsactie voor vrijwilligers. Naast Rotterdam heeft ook Arnhem belangstelling om het aantal vrijwilligers van thuislesorganisatie Arnhemse Vrouwen Samen (AVS) uit te breiden. De gemeenten Almere, Venlo, Nijmegen en Groningen hebben zich geïnteresseerd getoond voor het opzetten van een thuislesorganisatie.

Vrijwilliger bij thuislesorganisatie?
Het OBV is een professioneel geleide vrijwilligersorganisatie in Den Haag, die dankzij de inzet van 170 vrijwilligers jaarlijks Nederlandse les geeft aan ruim 300 buitenlandse vrouwen. In de 25 jaar dat het OBV actief is gaven zo'n 2200 vrijwilligsters les aan ruim 6700 allochtone vrouwen, afkomstig uit meer dan 25 verschillende landen. De lessen zijn nadrukkelijk bedoeld voor vrouwen die (nog) niet naar buiten kunnen, durven of mogen om Nederlands te leren. Van deze groep stroomt zestig procent door naar een vervolgtraject. Het OBV heeft tien zusterorganisaties verspreid over het land die volgens een soortgelijke formule werken. Het OBV is op zoek naar vrouwen die Nederlandse les willen geven bij buitenlandse vrouwen thuis of die groepsactiviteiten voor buitenlandse vrouwen willen begeleiden. Ook zoeken ze wijkcontactvrouwen die lesgeefsters en buitenlandse vrouwen willen begeleiden. Wilt u zich aanmelden als vrijwilligster neem dan contact op met het OBV: tel.: 070 - 345 6005;
http://www.obvdenhaag.nl

Belang van taal
Steeds weer blijkt taal een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. In bijna elk gesprek dat de commissie met de gemeenten voerde kwam taal als belangrijk thema aan de orde. Rosenmöller: 'Pas als je de Nederlandse taal goed beheerst, ben je in staat de schoolprestaties van je kinderen te volgen, kun je ze als ouder beter sturen en kom je in aanmerking voor interessant werk dat overeenkomt met je capaciteiten.' In de gesprekken met de gemeenten heeft de commissie gemerkt dat er veel knelpunten zijn bij het aanbieden van taaltrainingen en het behalen van de wettelijke norm. Maar vooral ook bij het in praktijk brengen van het Nederlands. Omdat de commissie het belang onderstreept van een effectief vervolg bij het aanleren van het Nederlands is besloten daar het accent op te leggen.

Voor meer informatie naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met
Karel Zwaan: 06 53 30 95 71, kzwaan@bvdspr.nl
Femke Zwaal: 06 549 23 460, zwaal@nieuwemaan.nl

Bijlage

Participatie agenda van gemeente Den Haag en Commissie PaVEM

Op 2 maart 2004 hebben een delegatie van B&W van de gemeente Den Haag en de commissie PaVEM een aantal afspraken gemaakt. Deze afspraken worden in de 'vrouwenestafette Kleurrijk Talent' op 12 maart 2004 bekend gemaakt. Afspraken zijn gemaakt over taal plus, werk en maatschappelijk debat.


1. Taal plus

De gemeente Den Haag heeft met de commissie PaVEM afgesproken om de Haagse thuislesorganisatie extra te professionaliseren en het aantal lesgeefsters uit te breiden met 150 vrouwen, waarmee zo'n 250 moeilijk bereikbare vrouwen uit etnische minderheidsgroepen meer kunnen worden bereikt.. De gemeente Den Haag verstrekt de Stichting OBV hiervoor een aanvullende bijdrage van E 93.000,-- en in principe voor 2005 voor hetzelfde doel een bijdrage van E 123.000,-- als de beoogde resultaten gehaald worden. De stichting OBV start op 12 maart 2004 in samenwerking met gemeente Den Haag en de commissie PaVEM een wervingscampagne.


2. Werk

Een aantal afspraken:
8 vrouwelijke raadsleden coachen zo'n 15 tienermoeders in het komende half jaar. De daadwerkelijke koppeling tussen raadsleden en tienermoeder is op internationale vrouwendag gerealiseerd; er wordt een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Den Haag met Haagse Hogeschool, ROC, Leidsche Universiteit Campus Den Haag en een delegatie van de commissie om een project met 20 getalenteerde meiden op te zetten die gecoacht zullen worden om schooluitval te voorkomen en ze door de HBO/WO te loodsen.
De gemeente Den Haag heeft toegezegd dat alle werkloze vrouwen uit etnische minderheidsgroepen die aan het werk willen en de stap naar werk niet zonder meer kunnen maken zich kunnen aanmelden voor een intakegesprek en een trajectadvies. Zij kunnen zich melden bij de bijstandsmedewerkers, via de wijkwinkels van Werkkompas. Volgens de CWI-cijfers van januari 2004 zijn er alleen al in Den Haag in de leeftijdscategorie 24 tot en met 39 jaar 1650 vrouwen in fase 2,
3 en 4 die nog enige begeleiding via een reintegratietraject nodig hebben voordat zij aan het werk kunnen.
De gemeente Den Haag organiseert in 2004 in samenwerking met de commissie een grote actie met grote Haagse werkgevers, het ROC en het CWI met als doel werkgelegenheid en stages te realiseren voor allochtone vrouwen en meisjes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Business in the Community.

3. Maatschappelijke Dialoog

De gemeente Den Haag gaat een bijenkomst organiseren over tienermoeders. Uitkomst van deze bijeenkomst is onder meer 20 tienermoeders bereid te vinden extra begeleiding te krijgen en daarbij de rol op zich te nemen op scholen etc. uit te dragen wat het hebben van een kind op die leeftijd werkelijk betekent. Commissie neemt op zich om landelijk het beeld van dit probleem, met cijfers over het voetlicht te brengen.

12 mrt 04 10:05