Gemeente Hoogeveen


---

2 maart 2004

Nazaat Van Echten onthult gedenkplek Hoogeveen

Op 12 maart 1631 richtte jonkheer Roelof van Echten de Compagnie van 5000 Morgen op. Aan de visie en het ondernemerschap van Van Echten en het zweet van vele pioniers dankt Hoogeveen zijn ontstaan. Op vrijdag 12 maart om 15.00 uur onthult jonkheer mr. H.J. van Holthe tot Echten, verre nazaat van Roelof van Echten, bij de oude brugsluis een gedenkplek.

Als stichtingsjaar van Hoogeveen houden we meestal 1627 aan. Toen begonnen jonkheer Roelof van Echten en zijn zakelijke companen met de aanleg van de Nieuwe Grift, nu de Hoogeveensche Vaart. De nieuwe gedenkplek ligt in een afgesloten deel van deze oude vaart langs de Zuidwoldigerweg bij de afslag naar Echten.

Roelof van Echten Sluis

Tot nu toe ontbrak een duidelijke verwijzing naar het startpunt van de ontwikkeling van Hoogeveen. Op initiatief van de Historische Kring Hoogeveen stelde wethouder M. Leistra enkele jaren geleden een werkgroep in om een gedenkteken voor Roelof van Echten te realiseren. Na onderzoek koos de werkgroep voor de fraaie oude sluis als meest passende locatie. De gemeenteraad heeft de sluis omgedoopt tot de Roelof van Echten Sluis.

Mijmerend over het verleden

De werkgroep koos niet voor een standbeeld, maar voor een aangename verblijfplek met plaquette. Roel Klok van de Historische Kring en Gert Veldman van de gemeente dachten mee over het plan. Gemeentearchitect Koos Kip tekende voor het ontwerp.

De gedenkplek is gesitueerd in het talud aan de westzijde van de sluis. De omsloten ruimte is vanaf de weg te bereiken via twee hellingbanen, belegd met 'waaltjes'. De bezoeker daalt af naar het water, waardoor de relatie met de vaart en de sluis wordt versterkt. Binnen een deels transparante afscheiding kan hij zittend op een bankje en uitkijkend over de sluis wegdromen naar het verleden.

Nostalgie in het heden

De materialen die zijn gebruikt voor de gedenkplek werden ook al ten tijde van het ontstaan van Hoogeveen toegepast, de vormen zijn eigentijds. De strakke duikerput is van beton en ligt anderhalve meter onder het maaiveld. Een houten vlonder brengt de bezoeker een meter hoger, waardoor de plek zichtbaar blijft vanaf de weg. In de stalen zitbanken zijn het familiewapen van Van Echten en het wapen en logo van Hoogeveen zichtbaar. Verlichting accentueert 's avonds de contouren van het donkerbruine staalwerk.

Stalen lessenaar

Uitkijkend over de sluis, kan de bezoeker zich buigen over een stalen lessenaar in de vorm van een scheepsboeg. De vorm verwijst naar de Hoogeveensche pramen die de turf via de Vaart afvoerden uit het veengebied naar het 'rijke' Westen. De tekst op de plaquette refereert aan de stichting van Hoogeveen door Roelof van Echten. De Historische Kring zorgde voor de vertaling in braille.

Onthulling

Vrijdagmiddag 12 maart rond 15.00 uur zal jonkheer mr. H.J. van Holthe tot Echten de gedenkplaat onthullen. Samen met wethouder M. Leistra en voorzitter W. Schelhaas van de Historische Kring voert hij het woord. Na afloop is er een receptie voor de genodigden in Museum De 5000 Morgen.

© Copyright Gemeente Hoogeveen