To, tiener in oorlogstijd

12 maart - 12 september 2004 - Opening op 15 april 2004

Een tentoonstelling over de oorlogsschriften van To Hofstra

Het Verzetsmuseum Friesland kreeg voorjaar 2000 de beschikking over de oorlogsschriften van mevrouw Hofstra uit Franeker. To Hofstra, tijdens de oorlog woonachtig in Sneek, blijkt een tiener met een meer dan gemiddelde opmerkingsgave. In haar oorlogsverslagschriften, tien in getal, legt zij, met oog voor detail, het dagelijks leven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog vast.

Tekstvak: p e r s b e r i c h t In de tentoonstelling `To, tiener in oorlogstijd' zullen de tien oorlogsschriften van To Hofstra voor het eerst allemaal te zien zijn. Daarnaast belicht de tentoonstelling het fenomeen egodocumenten en zullen de schriften volledig digitaal te bekijken zijn.

De tentoonstelling zal opengesteld worden op 12 maart in het kader van de internationale vrouwenweek. De opening door de burgemeester van Sneek, de heer A. Brok, zal plaatsvinden op 15 april, de officiële bevrijdingsdag van Fryslân.

Er zijn talloze egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog bekend en nog veel meer zijn ongelezen bij de schrijvers ervan achtergebleven. Veel zijn incompleet, verhalen alleen van begin of juist het einde van de oorlog of zijn niet meer dan feitelijke opsommingen of bevatten juist al te persoonlijke ontboezemingen.

To's oorlogsschriften vormen hierop een positieve uitzondering. Haar verslaglegging is een evenwichtige mix van huiselijke, plaatselijke, nationale en internationale gebeurtenissen. Vrijwel alle facetten van de Tweede Wereldoorlog komen aan bod: Hitler, het Oostfront, bonnen, bommen, schaarste, vluchtelingen, de oorlog in Nederlands-Indië, oorlogsgevaar, het leven op school, de jodenvervolging, collaboratie en verzet, To Hofstra heeft het allemaal in haar schriften genoteerd.

De rijkdom aan onderwerpen is voor een belangrijk deel te danken aan de, zeker toentertijd, bijzondere situatie van het gezin Hofstra. Vader Hofstra was veearts en moeder was tandarts en beide hielden ze praktijk aan huis. Veel cliënten waren op de hoogte van To's verslagwerk en brachten van uit de wijde omgeving van Sneek materiaal voor haar mee.

De schriften zijn volgeplakt en volgepakt met authentieke documenten, knipsels, foto's en (kleine) voorwerpen. De tien dikke cahiers zijn daardoor een intrigerend, draagbaar WOII-museum dat uitnodigt tot bladeren, elke bladzijde bevat wel weer een verrassing. De schriften geven een zeldzaam inkijkje in wat een puber op het moment zelf heeft waargenomen, niet hoe zij de dingen beleefde en wat ze voelde, maar wat ze op dat moment wist van de oorlog om haar heen, consequent van week tot week bijgehouden vanaf mei 1940 tot mei 1946.

De tien schriften zullen allemaal opengeslagen te zien zijn en elke dag wordt er van alle schriften een bladzijde omgeslagen zodat de ruim 1800 pagina's en losse documenten allemaal tenminste eenmaal te zien zullen zijn gedurende tentoonstellingsperiode.

In het museum ligt ook een `elfde schrift' dat bij het begin van de tentoonstelling nog helemaal leeg zal zijn. De bezoekers mogen hier op To's manier, dus met behulp van knipsels en documentatiemateriaal, een dagboekschrift anno 2004 van maken.

To's bijzondere schriften zijn ook buiten het museum te bekijken. De complete inhoud van de tien schriften staat op de speciaal hiervoor samengestelde internetsite www.oorlogsschriften.nl.

Naast de integrale weergave van de tien schriften bevat de site ook allerlei toelichtingen, is er een oorlogswoordenboek aan toegevoegd, en is er voor het onderwijs een uitgebreid educatief verwerkingspakket in opgenomen.

Het Verzetsmuseum Friesland maakt deel uit van het Fries Museum te Leeuwarden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer G. Koopmans, directeur van het Verzetsmuseum Friesland, telefoonnummer 058 2120111.

24/02/2004