Een beter begrip van de verstoringen die epilepsie veroorzaken
Promotie Neurobiologie
vrijdag 12 maart 12.00 uur
Epilepsie, een veelvoorkomende neurologische aandoening, wordt gekenmerkt door permanent verhoogde exciteerbaarheid in de hersenen. Exciteerbaarheid is het vermogen van neuronen om te reageren op prikkels en deze te verwerken. De verhoogde exciteerbaarheid is het gevolg van morfologische en functionele veranderingen op netwerk- en celniveau. Een beter begrip van de verstoringen in de hersenen die leiden tot epilepsie, zou uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Cellulaire exciteerbaarheid wordt hoofdzakelijk bepaald door de ionstromen door de celmembraan. Susan Ketelaars bestudeerde de belangrijkste van deze ionstromen: de spanningsafhankelijke natrium- en calciumstromen. Uit de literatuur is bekend dat de calciuminflux en calciumbuffering permanent veranderd (kunnen) zijn in epilepsie. Ketelaars toont aan dat bij epilepsie ook veranderingen optreden in de calciumextrusie (uitdrijving).
Mw. S.O.M. Ketelaars: Excitatory ionic currents and calcium extrusion in hippocampal neurons in epilepsy. Promotor is prof. dr. W.J. Wadman.
De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam