Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

PvdA onverstandig en weinig sociaal

Utrecht, 10 maart 2004 - Vanmorgen heeft de PvdA haar koers op hoger onderwijs gewijzigd. Studenten moeten meer gaan betalen voor studies waar ze later veel geld door gaan verdienen. Door studeren duurder te maken gaat de kwaliteit van de opleidingen omhoog, aldus de PvdA. De redenering van de PvdA is dat investeringen in hoger opgeleiden zouden leiden tot grotere inkomensongelijkheid. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt deze koers onverstandig en weinig sociaal.

Het doel van de PvdA is het differentiëren van het opleidingsaanbod en het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs. Dit zijn beide punten die de LSVb van harte kan ondersteunen. Echter, studenten meer laten betalen voor hun onderwijs en het maken van verschillende prijskaartjes zullen volgens de LSVb een averechts effect hebben. Als het plan van de PvdA doorgang vindt zal studiekeuze vaker bepaald worden door financiële argumenten. Keuzemotieven als motivatie en talent, die tot echte kwaliteitsverhoging leiden, zullen hierdoor ondergesneeuwd raken.

Verder wil de PvdA studenten veel meer studiekosten terug laten betalen. De maatschappelijke meerwaarde van hoger opgeleiden wordt hierdoor ontkent. Studenten betalen in het PvdA-voorstel niet alleen voor henzelf, maar ook voor de voordelen van de rest van de maatschappij. Studenten die veel profijt hebben aan hun studie - en dus veel verdienen - betalen echter via het progressieve belastingstelsel nu al meer. Daarnaast hebben studenten nu vaak al een studielening die ze hiernaast moeten aflossen bij de overheid.

De LSVb is verontrust over de situatie die door het PvdA-voorstel kan ontstaan. 28% van de studenten zou immers niet gaan studeren als ze daarvoor meer moesten gaan lenen. Hoewel dit duidelijk door de commissie Vermeend naar voren is gebracht, lijkt de PvdA zich hier niets van aan te trekken. Een nieuw stelsel van studiefinanciering zal zich juist op groepen moeten richten die nog niet goed in het hoger onderwijs zijn vertegenwoordigd. Vice-voorzitter Jurjen van den Bergh: "De minderheden zijn nog te weinig vertegenwoordigd in ons hoger onderwijs. We moeten ons niet alleen richten op de huidige top, maar ook op de toekomstige generatie. Studeren duurder maken is dus geen oplossing."