Tibet Support Groep Nederland

Tibetaanse asielzoekers vragen Verdonk om gerechtigheid

DEN HAAG, 20040310 -- International Campaign for Tibet Europe en de Tibet Support Groep Nederland bieden, samen met Tibetaanse asielzoekers, 10 maart een petitie aan minister R. Verdonk van Vreemdelingen Zaken en Integratie aan. Dit om de Nederlandse regering te overtuigen dat Tibet een bezet land is en dat het niet veilig is om Tibetaanse asielzoekers terug te sturen. Plaats: Ministerie van Justitie, Schedeldoekshaven 100 te Den Haag. Tijdstip: 15.30 uur



Ruim honderd Tibetaanse vluchtelingen vroegen de afgelopen jaren in Nederland asiel aan. Een aantal van hen heeft de asielstatus verkregen, de meerderheid is in afwachting van een beslissing. Sommige aanvragen zijn afgewezen op grond van de veronderstelling dat de mensenrechtensituatie van Tibetanen in China niet zodanig zorgwekkend is dat zij in aanmerking komen voor toelating als vluchteling.


Het uitwijzen van Tibetanen naar China heeft verstrekkende gevolgen. Tibetanen die bij hun poging Tibet te ontvluchten worden opgepakt, kunnen rekenen op marteling, langdurige straf en jarenlange maatschappelijke uitsluiting. Dit lot wacht ook uitgeprocedeerde Tibetanen die teruggezonden worden. Uit protest hiertegen wordt de petitie aangeboden.
Dat ook gevluchte Tibetanen gevaar lopen blijkt uit de deportatie afgelopen voorjaar van 18 Tibetanen uit Nepal naar China.


In Tibet zit momenteel een groot aantal mensen om politieke gronden gevangen. Vaak worden zij gemarteld.
Ieder jaar vluchten duizenden mensen onder levensbedreigende omstandigheden uit Tibet om in vrijheid volgens hun eigen levensovertuiging te kunnen leven. Er wonen wereldwijd inmiddels meer dan 150.000 Tibetaanse vluchtelingen buiten Tibet, de meeste van hen wonen in India.


De mensenrechtensituatie in Tibet blijft zorgwekkend en is de laatste jaren zelfs verslechterd, zoals wordt bevestigd door het Europarlement en door mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch.


In de petitie wordt minister Verdonk o.a. verzocht om:


* te erkennen dat het door de politieke situatie in Tibet niet veilig is om Tibetanen die gevlucht zijn terug naar Tibet te sturen, aangezien hen gevangenschap wacht


* het Nederlandse vluchtelingen beleid af te stemmen op dat van de UNHCR en de Europese Unie.