Persbericht: 10 maart 2004, no. 61
Raadsvoorstel
Horecabeleidsplan: kwaliteit door differentiatie
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor
om het Horecabeleidsplan vast te stellen. De gemeente Eindhoven wil
hiermee de kwaliteit van de horeca verhogen. Een kenmerk van de
Eindhovense horeca is de herkenbaarheid van verschillende
deelgebieden. Deze differentiatie is een belangrijke kwaliteit van de
horecasector. Daarom vormen deze verschillen een uitgangspunt voor het
beleidsplan.
Doel van het Horecabeleidsplan is om het horeca-aanbod in (het
centrumgebied van) Eindhoven kwantitatief en kwalitatief te verbreden.
De gemeente wil meer bezoekers naar de binnenstad trekken die er
langer blijven en meer besteden en die de binnenstad hoger waarderen.
Stimuleren van horeca in het centrumgebied
Eindhoven-centrum wordt benoemd tot horecastimuleringsgebied. Dit
betekent dat een (beperkte) groei van de horeca mogelijk moet zijn.
Uitbreiding van het horeca-aanbod dient vernieuwend te zijn en de
diversiteit van het aanbod te verhogen. Daarnaast moet de uitbreiding
van het aanbod passen in het beleid voor het specifieke deelgebied. Zo
worden bijvoorbeeld op het Stratumseind, het
Stationsplein/Dommelstraat, de Markt, de Vrijstraat en de Nieuwstraat
alle horecatypen toegestaan. In De Bergen wil de gemeente vooral de
vestiging van restaurants stimuleren en het aantal cafés juist
beperken. In het kernwinkelgebied moet de nadruk vooral op de
daghoreca liggen.
Buiten het centrum: terughoudend beleid
In woonwijken wordt gekozen voor handhaving van bestaande horeca en
een terughoudend beleid m.b.t. nieuwe horeca. Nieuwe horecavestigingen
zullen over het algemeen buurt- en wijkgebonden horeca zijn, die
worden geïntegreerd in een wijkwinkelcentrum. Aan de radiaalwegen mag
wel een gedifferentieerd beeld ontstaan, maar nieuwe cafés worden in
principe niet toegestaan.
© 2004 Gemeente Eindhoven
Gemeente Eindhoven