Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 31: KADERNOTA HANDHAVING (10-03-2004)

Kadernota Handhaving: meer duidelijkheid en voorkomen van willekeur B en W formuleren uitgangspunten voor handhaving

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag ingestemd met de kadernota Handhaving. In de kadernota staan de uitgangspunten voor handhaving op de verschillende beleidsterreinen. Hiermee wil de gemeente komen tot een vaste gedragslijn, zodat voor iedereen duidelijk is wat wel en niet mag en willekeur wordt voorkomen.

Het college van B en W zal overtredingen van gemeentelijke regelgeving alleen gedogen in tijdelijke overgangssituaties - als de regelgeving gaat veranderen en een handeling niet langer als overtreding wordt aangemerkt - of bijvoorbeeld als er sprake is van overmacht of een noodsituatie.

Beleidsterreinen
Veenendaal geeft - nu de gemeente een begin maakt met handhaven volgens vastgestelde uitgangspunten - prioriteit aan handhaving van veiligheid van gebouwen en inrichtingen. Dat betekent dus prioriteit geven aan de beleidsterreinen bouw- en woningtoezicht, brandweer, ruimtelijke ordening en milieu.
Twee buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's), die worden gefinancierd uit het veiligheidsbeleid, gaan zich bezighouden met de handhaving van vergunningen, evenementenvergunningen bijvoorbeeld, die zijn afgegeven op grond van de APV.

Plan van aanpak
De hoeveelheid door de gemeente te handhaven regelgeving is omvangrijk en heel divers. Daarom zullen de vier gemeentelijke sectoren (Dienstverlening, Maatschappelijke Ontwikkelingen, Stedelijke Ontwikkelingen en Beheer en de Brandweer) een inventarisatie maken van alle te handhaven wet- en regelgeving en prioriteiten stellen. Daarbij wordt gekeken naar de veiligheid, aansprakelijkheid, het openbaar belang en de gezondheid. Dit moet in juni klaar zijn. De inventarisatie van de sectoren en de prioriteiten die zij hebben gesteld, worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Op basis van de inventarisatie kan de gemeente beginnen met het ontwikkelen van handhavingsprogramma's voor de verschillende beleidsterreinen.

Voor het handhavingstraject wordt een ambtelijke werkgroep samengesteld, met vertegenwoordigers uit de genoemde vakgebieden. Deze werkgroep wordt aangestuurd door een stuurgroep Handhaving onder voorzitterschap van de burgemeester. De stuurgroep bestaat verder uit wethouders die handhaving in hun portefeuille hebben en een vertegenwoordiging uit het managementteam.

In de management- en bestuurlijke rapportages wordt verslag gedaan van de voortgang van de handhavingsactiviteiten. In het burgerjaarverslag zal de burgemeester de inwoners informeren over handhaving in de gemeente Veenendaal.

Het handhavingsbeleid wordt donderdag 13 mei besproken in de gemeenteraad.