Vlaamse overheid

Minister Patricia Ceysens reikte vandaag 10 maart de eerste kwaliteitslabels voor Manege opleidingsbedrijven uit in manege Verbrande Brug in Eppegem, één van de eerste gelabelde bedrijven. Het VIZO en SYNTRA gingen in juli 2003 van start met het "Kwaliteitslabel voor Manege opleidingsbedrijven". Het label wil maneges in de kijker zetten en onderscheiden die kwaliteit hoog in het vaandel voeren.

De hippische sector: kwantiteit


- In België zijn er 750 maneges

- 35 paardenmelkerijen

- 24.500 leden zijn aangesloten bij de Vlaamse Ruiterijbedrijven

- 3550 personen zijn tewerkgesteld in de sector
- toegevoegde waarde van de sector: 218 miljoen euro

Kwaliteit op kop

Ceysens: "VIZO en SYNTRA staan in voor kwaliteitsvolle ondernemersopleidingen. In die context willen beide partners enerzijds hun leerlingen en stagiairs kwalitatieve werkplaatsen garanderen. Het label wordt in eerste instantie aangeboden als een vrijwillige screening. In een tweede fase kan het label als voorwaarde gesteld worden om een leer- of stageovereenkomst te sluiten."

"Anderzijds is het ook de bedoeling om via dit kwaliteitssysteem de relatie met de patroon-opleiders in de sector te optimaliseren. Door een betere kennis van de bedrijven in de sector kunnen VIZO en SYNTRA beter beantwoorden aan hun noden op het vlak van vorming en advies.", stelt Patricia Ceysens.

De beroepsverenigingen NAVEMA en de Nationale Unie der Manege-uitbaters zetten eveneens hun schouders onder dit kwaliteitslabel.
Het VIZO promoot actief de gelabelde bedrijven in de vakpers en in de media. Het spreekt voor zich dat de ruiters snel het kwaliteitslabel zullen leren kennen en zullen kiezen voor een manege die kwaliteit hoog in het vaandel draagt.

Criteria

Elke manege kan het label gratis bij het VIZO aanvragen. Na ontvangst van de aanvraag bezorgt VIZO een checklist. Dit is een lijst met een 50-tal punten waaraan een manege moet voldoen om in aanmerking te komen voor het kwaliteitslabel. Op die manier kan de manegehouder zelf zijn bedrijf doorlichten en voorbereiden op de aanvraag. Wanneer het bedrijf er klaar voor is, stuurt het VIZO een onafhankelijke jury van experten om ter plekke een aantal controles uit te voeren. De manege wordt dan uitgebreid gescreend op vlak van bedrijfsmanagement, sportaanbod, infrastructuur en veiligheid. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van 2 deskundigen, afgevaardigd door de hoge raad voor de zelfstandigen en de KMO erkende beroepsverenigingen. Deze jury geeft het VIZO een advies over het al dan niet toekennen van het kwaliteitslabel. Het kwaliteitslabel heeft drie niveaus: namelijk 1, 2 of 3 sterren en is vijf jaar geldig. De gelabelde maneges krijgen een uithangbord dat op passende wijze duidelijk maakt dat kwaliteit belangrijk is voor hen.

Gelabelde bedrijven 2003

???
't Hoefijzer, Buggenhout
Manege Verbrande Brug, Zemst - Eppegem
Meerdalhof, Heverlee
Domein Leiedal, Bissegem
Manege Becue, De Panne

??
Manege Jochri, Wemmel
Manege Wellington, Heusden
Rijbaan de Groof, Herent
Waterhof, Lubbeek
Antwerp Horses Centre, Massenhove - Zandhoven

?
De Keiberg-Hoefslag, Tienen - Vissenaken Casablanca, Schilde

SYNTRA: Leren en werken

Eén van de grote sterktes van SYNTRA is de combinatie tussen praktijk en theorie. Alle opleidingen worden bovendien samengesteld op maat van de leerbehoeften, voorkennis en competenties van de cursisten. SYNTRA richt zich op ondernemende mensen. Vanaf 15 jaar kunnen jongeren een beroep leren in de leertijd. De ondernemersopleidingen bereiden cursisten voor op een leven als zelfstandige met een praktische beroepsgerichte opleiding in combinatie met bedrijfsbeheer. De bijscholingen helpen ondernemers, kaderleden, bedienden en arbeiders om te groeien in hun job. Ten slotte zijn er de opleidingen op maat voor bedrijven en organisaties met specifieke noden.

"In het actieplan ter opwaardering van de leertijd (4 dagen praktijk bij een patroon, 1 dag theorie in de Syntra) is gesteld dat patroons een kwaliteitsvolle lesomgeving moeten aanbieden. Een label voor patroons werd in het vooruitzicht gesteld. Dit is een zeer goede zaak, maar we kunnen nog meer doen. Het voorbeeld van maneges-opleidingsbedrijven zou moeten uitgebreid worden naar andere sectoren!", aldus Ceysens.

Het SYNTRA-aanbod in de hippische sector Manegehouder, zelfstandig instructeur paardrijden, paardenfokker, vervaardiger en hersteller van tuig en zadels voor rijtuigen, trainer van dravers, trainer van renpaarden, gecertificeerde bijscholing Amerikaanse rijkunst.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be