Gemeente Gouda




datum: 10 maart 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Monique Schoelitsz
telefoon: 0182-588674

gouda krijgt nieuwe historische wandelroute

Verleden weer zichtbaar langs de IJsselkade

Bij de kade aan de Hollandsche IJssel realiseert de gemeente voor het einde van 2004 een historische wandelroute. Daarmee laat de gemeente een specifiek deel van de geschiedenis van Gouda weer leven. De route doet eer aan de betekenis van de Veerstal en Bogen bij de voormalige toegang tot de stad. Door aanleg van de route ontstaat meer samenhang tussen het open landschap over de IJssel en het centrum van de stad. De wensen en eisen van het havenmuseum en van omwonenden hebben een duidelijke plek in het plan.

Op 15 maart aanstaande geeft wethouder Roland van Schelven officieel het startsein voor de werkzaamheden.

Langs de IJsselkade worden op historisch verantwoorde manier de verdedigingswerken weer zichtbaar gemaakt. Het gaat onder meer om: het kasteelterrein op de Punt, de Pieter Huygenstoren, de Veerstalpoort en de Rotterdamse Poort. Deze werken worden weer deels opgemetseld. Hierbij volgen ook aanpassingen van het kadegebied, het straatmeubilair, de beplanting, de verskeerssituatie en de parkeerplaatsen. Het uitzicht naar het open landschap staat daarbij centraal en zorgt voor een betere verbinding tussen de IJssel en de binnenstad. Bovendien komt er ook letterlijk een verbinding via een onderdoorgang bij de brug van de Mallegatsluis.

In de laatste tien tot vijftien jaar is, mede dankzij goed samenwerking met Archeologische vereniging Golda, een duidelijk beeld van de verdedigingswerken langs de Veerstal ontstaan. Van veel historische elementen zijn nog sporen bewaard gebleven die nu verborgen liggen onder het straatoppervlak. Deze funderingen zijn al beschermd als archeologisch monument. Door reconstructie van de fundamenten wordt weer zichtbaar waar de gebouwen hebben gestaan en wat hun functie was. Op informatieborden langs de route is dat straks ook te lezen.

De gemeente en belanghebbenden hebben ook duidelijke functionele eisen gesteld aan de aanpak van het gebied. Het gaat dan om eisen voor wonen en werken. Het havenmuseum krijgt daarvoor een optimaal ingerichte binnenhavenkade en voor de bewoners komen er voldoende en goed bereikbare parkeerplaatsen. Ook de straatverlichting wordt verbeterd.

De gemeente heeft de reconstructie van de historisch elementen vastgesteld in samenspraak met de Goudse historische- en archeologieverenigingen en met bewoners- en belangenverenigingen. Tijdens informatie-bijeenkomsten zijn de plannen besproken en hebben belanghebbenden hun bijdrage geleverd. Inmiddels is het plan nagenoeg compleet. De informatie- en inspraakprocedures zijn afgerond waarna het project nog voor het einde van 2004 klaar moet zijn. Deze eis is gesteld door het rijk omdat de gemeente gebruik wil maken van de nodige rijkssubsidie.


--einde bericht --

bijlage bij persbericht

Het plan voor de historische route Veerstal en Bogen

Afgelopen jaren is er een duidelijk beeld ontstaan over de verdedigingswerken en hun betekenis voor de stad. Dit dankzij uitgebreid onderzoek dat is uitgevoerd door de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek en door de lokale Goudse amateurs van Archeologische Vereniging Golda. Het plan voor de historische route is daarnaast gebaseerd op een boek genaamd "Van Mallegat tot Hanepraai", geschreven door de Archeologische Vereniging Golda, waarin de route vanuit historisch perspectief wordt bekeken en waarin voorstellen staan tot het opbouwen van diverse historische elementen.

Tijdens het onderzoek zijn de resten aan het licht gekomen van het kasteel op de Punt, de stadsmuur, de Pieter Hugesztoren, de Veerstal- of Waterpoort en de Rotterdamse Poort. Het kasteelterrein op de Punt en de Rotterdamse Poort zijn inmiddels gemeentelijk archeologisch monument, voor de rest van het gebied is het de bedoeling dat dit tot archeologisch monument verklaard zal worden. De procedure hiervoor zal in gang gezet worden.

De historische wandelroute zal komen te liggen tussen het kasteelterrein en de Rotterdamse Poort. Onderdelen van deze route zullen onder andere zijn:

- opgemetselde funderingen (tot 40 en 80 cm) van de Rotterdamse Poort;
- opgemetselde funderingen (tot 40 cm) van de Veerstal- of Waterpoort;
- het op een sokkel teruggeplaatste beeld van een leeuwtje bij de fundering van de Veerstal- of Waterpoort (dit leeuwtje staat momenteel elders in Gouda);

- opgemetselde funderingen (tot 40 cm) van de Pieter Huygenstoren;
- in de bestrating aangegeven contouren van het kasteel op de Punt;
- in de bestrating aangeven loop van de oude stadsmuur.

De stadsmuur is straks symbolisch weergegeven in de bestrating en werkt dan als rode draad tussen de opgemetselde elementen. Door vanuit het voormalige kasteelterrein stadsmuur te volgen, komt de wandelaar steeds weer bij een nieuw historisch element, om uiteindelijk bij de Rotterdamse Poort te eindigen. De route in tegengestelde richting lopen kan uiteraard ook. Op informatieborden kan de wandelaar lezen op welk punt in de route hij staat en meer te weten komen over het op die plaats gereconstrueerde onderdeel.

Footer