Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Actieprogramma Stop huiselijk geweld in Amsterdam 10/03/2004 - Het college van B&W heeft ingestemd met het werkplan 2004-2005 van het actieprogramma Stop huiselijk geweld in Amsterdam. Het werkplan geeft een overzicht van de acties die de gemeente Amsterdam, in samenwerking met o.a. de Politie Amsterdam-Amstelland, het Arrondissementsparket Amsterdam, Stichting Vrouwenopvang, Bureau Jeugdzorg (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling), Reclassering Nederland en ROA Jeugdzorg in 2004 en 2005 gaan ondernemen om huiselijk geweld in Amsterdam tegen te gaan.

De belangrijkste acties zijn:
Preventie op wijkniveau: Stadsdelen worden actief betrokken bij voorlichting en preventie. Laagdrempelige ambulante steunpunten en eerstelijnsvoorzieningen zoals huisartsen, onderwijs, kinderopvang en maatschappelijk werk zijn van groot belang.
Registratie en monitoring: Doel is meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van het probleem in Amsterdam.
Zorg om de jeugd: Kinderen en jongeren die slachtoffer of getuige van huiselijk geweld zijn moeten sneller toegang tot directe hulp kunnen krijgen. Van belang is dat de deskundigheid van hulpverleners en anderen (o.a. in het onderwijs) op dit terrein wordt bevorderd, zodat de problemen sneller worden gesignaleerd en er beter wordt doorverwezen. Ook wordt de toereikendheid van het hulpaanbod geïnventariseerd.
Zorg om volwassenen en ouderen: Volwassenen (vrouwen en mannen) moeten betere toegang tot hulp krijgen en het zorgaanbod moet uitgebreid en meer inzichtelijk worden gemaakt. Ook moet betere verwijzing en toegang tot het aanbod van de verschillende partners plaatsvinden. Slachtoffers moeten voorrang krijgen op de woningmarkt. Gevallen van ouderenmishandeling moeten beter worden gesignaleerd. Daderbehandeling en strafrechtelijk optreden: De Politie, het OM, de Reclassering en GGZ-instellingen moeten zodanig gaan samenwerken dat zoveel mogelijk daders van huiselijk geweld naar de daderbehandeling geleid worden.
Voorlichting/communicatie: Er zullen gerichte communicatieacties worden ingezet om het onderwerp breed en bij specifieke doelgroepen bespreekbaar en bekend te maken.

Het actieprogramma en het werkplan zijn in overleg met diverse betrokken partijen opgesteld door de coördinatiegroep huiselijk geweld, onder leiding van de stedelijke projectleider huiselijk geweld.

Het college is ook akkoord gegaan met het voorstel van de coördinatiegroep om een plan van aanpak te maken voor een pilot waarbij één ambulant steunpunt wordt omgebouwd tot een laagdrempelig wijkloket waar iedereen terecht kan voor alle hulp op het gebied van huiselijk geweld. Slachtoffers en daders hoeven dan niet meer langs allerlei verschillende instanties te gaan. Het loket zal geschikt zijn voor alle doelgroepen, inclusief alle bevolkingsgroepen. Het streven is om de pilot eind van dit jaar te starten.

Behandeling in de Raadscommissie Algemene Zaken, met uitnodiging van de leden van de Raadscommissie Zorg, volgt nog deze maand.